Arta ne unește, pasiunea pentru frumos ne aduce pe toți la o masă, crează o uniune, o punte între generații, între naționalități și între tipologii de oameni. Roxana Lucaci împreună cu soțul ei, Gabi Cernat, împărtășesc pasiunea pentru sculptură, iubirea pentru lemn. În materialul de astăzi vom vorbi despre perseverență și despre multă muncă, care alături de talent și creativitate pot aduce doar rezultate spectaculoase.
Inițial, Roxana activa în domeniul aranjamentelor florare, iar sculptura cu drujba figura undeva printre hobby-uri, descoperind această activitate în 2022, după ce a primit câteva îndrumări de la soțul ei, care deja activa în domeniu de 8 ani. Punctul culminant însă, a fost atins în momentul în care a primit cadou un motoferăstrău electric.
A prins repede măiestria de a controla drujba, iar acum sculptura a devenit o meserie de bază. Roxana face piese de decor înfrumusețate cu diverse animăluțe sculptate, dar și platouri din lemn.
Începutul- atracția pentru lemn
Discutând cu Roxana Lucaci despre începuturi și despre cum a luat naștere această frumoasă pasiune pentru lemn, am aflat că motivația a primit-o de la soțul ei, care timp de vreo 3 ani insista să-i prezinte domeniul și să lucreze împreună. Momentul în care a primit cadou, de 8 martie, un motoferăstrău electric a fost decisiv, pentru că a ajutat-o să conștientizeze atracția pe care o avea ea însăși pentru lemn. Pentru că drujba pe benzină îi provoca frică, Gabi Cernat, soțul Roxanei, a găsit o alternativă care s-a dovedit a fi foarte utilă.
„El avea drujba pe benzină, mai mare și îmi era frică ! Așa că, ce s-a gândit el ? Să-mi facă cadou un motoferăstrău electric mai mic, cu care să încep! Și așa a fost, de 8 martie, în loc să vină cu flori și-o ciocolată , a venit cu o drujbă electrică!”, ne-a povestit Roxana
Aceasta ne-a relatat că valoarea cadoului s-a făcut simțită prin faptul că și-a depășit frica și a putut să evolueze în acest domeniu complex, pe care puține femei și-l aleg ca hobby.
„Cu motofierastraul electric am început, și parcă nu-mi era așa frică de el! Apoi, după ce am învățat să-l folosesc, l-am schimbat cu cel pe benzină, pentru ca au forță mai mare cele pe benzină! …cred că dacă nu primeam un astfel de cadou și acum mă ocupam cu aranjamentele florale.” a completat Roxana Lucaci
Pentru că frica de a se răni era una mare, inițial Roxana admira de la distanță munca soțului său, dar încă de pe atunci avea un interes aparte pentru modelarea lemnului. Totuși, aceasta ne-a relatat că exista un mare avantaj al faptului că pe parcursul anilor a asistat constant la munca soțului ei. La nivel teoretic știa exact cum funcționează aceast proces, însă practica este o potecă ceva mai anevoioasă. În orice domeniu nou de activitate apar dificultăți, drumurile necunoscute nu sunt foarte prietenoase de multe ori, însă perseverența și curajul interlocutoarei noastre au ajutat-o să devină femeia, artista de astăzi.
„Când am primit cadou acea drujbiță mică și drăguță, am încercat și eu să fac două tăieturi. Atunci am văzut ca nu este așa ușor precum pare, am zis că rămân la domeniul meu
(aranjamentele florale pentru evenimente) și am lăsat drujba pentru o perioadă de vreo lună jumătate în cutie. Dar, tot îmi făcea cu ochiul, așa că am încercat încă o dată, și de atunci n-am mai lăsat-o, chiar dacă nu-mi ieșea cum voiam eu la început.” ne-a povestit Roxana
Măiestria de a modela lemnul
Creativitatea și îndemânarea sunt pietre de temelie în această muncă. Forța fizică este la fel un factor important, însă pentru Roxana nu a reprezentat un impediment. Deși femeie fiindnu dispune de o forță fizică egală cu cea a unui bărbat, Roxana pune mai mult accent pe măiestrie, creativitate și viziune. Totuși, nu forța fizică a fost o barieră pentru artistă, ci gura lumii.
„Atât ca bărbat, cât și ca femeie trebuie să ai o anumită viziune creativă ca să poți practica o astfel de meserie. Trebuie să știi unde și când să tai. Pentru că, ce este tăiat, tăiat rămâne! Deși este o diferență de forță fizică între un bărbat și-o femeie, mie nu-mi era frică că o să mă doară mâinile. Eu aveam altă problemă : ce vor spune când mă vor vedea cu drujba în mână? Tocmai din acest motiv, la început eu nu mă afișam deloc nici în mediul online, nici în public! Făceam lucrări și i le dădeam soțului să le publice, până am prins eu curaj să mă expun.”, ne-a mărturisit sculptorița
Întrebată despre unealta preferată, Roxana a declarat că deși are o colecție de 50 de dălți, nu s-ar vedea lucrând fără drujbă și flex. Drujba este un utilaj de suflet, folosit pentru a da toate formele lemnului, iar flexul este utilizat pentru finisaj. La capitolul lemn, sculptorița ne-a spus că-l preferă pe cel de esență mai tare, lucrând cel mai mult cu lemnul de nuc, atât pentru aspect, cât și pentru durabilitate.
„Sunt importante și durabilitatea și aspectul lemnului, iar cel de nuc îmi oferă fix ce am nevoie, deși am lucrat cam în toate tipurile de lemn : stejar, paltin, rășinoase.”, a completat Roxana
Întrebată despre o lucrare anume, pe care o are la suflet, sculptorița ne-a mărturisit că este mândră de fiecare lucrare în parte, mai ales pentru că vede o evoluție. Aceasta tinde să-și îmbunătățească lucrările, iar piesele să fie cât mai bine definite.
Pe final de discuție, nu puteam să evităm subiectul Românii au talent, show-ul în care Roxana Lucaci împreună cu soțul ei, Gabi Cernat, au sculptat în lemn live. Această experiență a fost plină de emoții pentru Roxana, care la acel moment activa de doar câteva luni în domeniu.
Totuși, unul dintre avantajele participării la acest talent show a fost faptul că și-a depășit fricile și barierele, iar problema cu expunerea, cu afișarea în public, a încetat să mai existe.
Această experiență a servit drept motivație în plus pentru artistă.