Se face primul pas spre extinderea zonei de protecție strictă în Parcul Național Domogled

0
712

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează, pe 11 și 12 august, prima serie de consultări privind extinderea zonelor de protecție strictă și integrală în Parcul Național Domogled – Valea Cernei (PNDVC), până la cel puțin 75% din suprafața parcului.

Evenimentul se va desfășura la Băile Herculane, judeţul Caraș Severin. Vor fi prezenți ministrul Tánczos Barna, secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu, directorul general al RNP Romsilva, George Mierliță, precum, și conducerea PNDVC și mai mulți specialiști din cadrul ministerului și Agenției Naționale pentru Arii Protejate.

Ministrul Tánczos Barna a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă din luna ianuarie, că demarează procedurile pentru creșterea nivelului de nonintervenție în parcurile naționale și naturale, până la nivelul minim de 75%, conform recomandărilor UE și IUCN. Prima arie protejată care va beneficia de creșterea suprafețelor strict protejate este Parcul Național Domogled-Valea Cernei. 

„În 2021 am lucrat foarte mult pe statisticile privind zonele de protecție și cele de dezvoltare durabilă din parcurile naționale și naturale, fiind o recomandare asumată de România la nivel european, prin Programul de Guvernare, în Strategia de Biodiversitate și în cea Forestieră.

Modificarea zonării unui parc național reprezintă un proces complex, care implică inclusiv modificări normative, studii noi și implicarea tuturor entităților interesate. Trebuie să ne asigurăm că extinderea nu se face doar pe hârtie și că introducem sub protecție strictă exact ceea ce este valoros din punct de vedere ecologic.

Pentru a demara acest proces, am ales Parcul Național Domogled-Valea Cernei, unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României, unul emblematic, unde se suprapun aproape toate tipurile de arii protejate pe care le are România, având o valoare inestimabilă UNESCO. Acesta este, de asemenea, unul dintre parcurile în care, de-a lungul anilor, s-au constatat printre cele mai multe nereguli, atât de către autoritățile statului, cât și de către societatea civilă sau persoane fizice”, a precizat ministrul la acea dată.

La rândul său, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în MMAP, a subliniat: „În Domogled avem 48% protecție strictă și va trebui să creștem cu aproximativ 30%. Îl vom gestiona ca pe un proiect pilot, iar dacă formula se va dovedi un succes, o vom replica în restul parcurilor naționale și naturale. 2022 este anul în care va expira și termenul pentru revizuirea planului de management al Parcului, acesta fiind deci momentul optim pentru a ne îndeplini obiectivul propus.”

Date despre parc

Înfiinţat în anul 1990, având administraţie proprie începând cu anul 2003, Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei este situat în sud-vestul României şi se întinde pe suprafaţa a 3 judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Astfel, 23.185 de hectare sunt în județul Caraş-Severin, peste 8.000 sunt în vestul jud. Mehedinţi și 29.806 hectare sunt în vestul județului Gorj.

Din punct de vedere geografic, Parcul se întinde peste bazinul râului Cerna, de la obârşie până la confluenţa cu râul Belareca, peste masivul Munţilor Godeanu şi al Munţilor Cernei pe versantul drept, respectiv Munţilor Vâlcanului şi Munţilor Mehedinţi pe versantul stâng.

În interiorul Parcului sunt 11 rezervații naturale. Acestea corespund categoriei IV UICN – arii naturale protejate al caror scop este protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic. 

Suprafaţa Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei este acoperită în proporție de circa 75% pădure. Dintre toate speciile care se întâlnesc aici predominant este fagul, restul speciilor fiind reprezentate de molid, brad argintiu, ulm, paltin, frasin etc.

Limita pădurii se află la 1800 m altitudine, de unde, coborând, întâlnim mai întâi pâlcuri de molid, brad şi fag, fagul şi molidul ajungând în raporturi de codominanţă aproape echivalente, apoi intrăm în pădurile de fag, succedate în partea inferioară a bazinului Cernei, de pădurile de stejar.

 Cea mai mare extindere o are însă subetajul pădurilor de fag, iar datorită influenţelor climatului cu nuanţe mediteraneene în componenţa pădurilor de fag, pe versanţii sudici se regăsesc goruni și paltini.

 La altitudini de aproximativ 1800-1700 m unde predomină pajişti de ierburi pitice se întâlneşte Rhododendron kotschy – smîrdarul, care este o specie ocrotită, iar de la altitudini de 1500-1800 întâlnim şi Vaccinium myrtillus – afinul.

Sub înălţimile de 1800-1700 m se remarcă prezenţa jnepenişului care face trecerea spre etajul forestier. El este reprezentat de Pinus montana în partea de nord şi nord-vest a parcului şi de Juniperus nana în zona Arjana, culmea Munţiilor Mehedinţi şi în culmea Oslea Românească. Jnepenişul nu constituie masive compacte, ci formează tufărişuri cu suprafeţe reduse. În partea nordică a Munţilor Godeanu are o extindere mare, în schimb în partea sudică arealul de răspândire este mult mai restrâns, dezvoltându-se în special pe versanţii nordici, uneori urcând până la 2000 m altitudine.

Habitatele acvatice din parcul naţional sunt reprezentate de râul Cerna, râul Motru, pâraie – afluenţi ai Cernei şi Motrului, lacurile de acumulare de pe cele două râuri – Iovanu, Prisaca pe Cerna şi Valea Mare pe Motru, acumulările glaciare temporare din Munţii Godeanu, bălţile şi iazurile existente în zona Cerna Sat.

Sursa: Ministerul Mediului

Foto parc: PN Domogled

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.