DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Secretar de stat în Ministerul Mediului: „Milionarii în euro iau subvenții, de ce nu și cei din sate?”

Recomandate

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Alin Seserman, ia poziție față de problema lemnului de foc și e de părere că ar trebui susținuți cei din mediul rural să își poată cumpăra centrale pe lemn, pe modelul programului „Rabla”, de care beneficiază toți „milionarii”.

„Lemnul de foc trebuie să rămână sursă de încălzire. Peste 3 milioane de gospodării utilizează lemnul, o resursă regenerabilă, care doar trebuie utilizată chibzuit. Recomandările UE în materie nu se potrivesc în acest moment la noi iar biomasa, deșeurile din lemn, căzăturile din păduri, merită utilizate. Astăzi mult lemn se degradează și contaminează copacii sănătoși.

Cred că e nevoie de măsuri bune și în acord cu realitatea noastră. Va trebui modificată invlusiv ordonanța care exclude biomasa din categoria surselor de energie regenerabilă. Cred că ar trebui chiar susținute programe de finanțare pentru ca familiile nevoiașe să-și poată achiziționa centrale pe lemn mai eficiente decât vechile sobe iar acești oameni ar putea, împreună cu Romsilva, cu ocoalele primăriilor, să curețe pădurile și să aibă lemne de foc pentru iarnă. S-a trecut într-o extremă nefericită în ultimul timp pentru că nu bunicii noștri defrișează pădurile țării. Ei adunau vreascuri și le puneau pe un cărucior și făceau un mare bine curățând pădurile de crengi uscate.

Totodată măsurile sociale trebuie să vizeze categoriile de cetățeni care au nevoie de subvenții sau lemn de foc ieftin. Se dau zeci de mii de euro subvenție pentru mașini electrice. Și milionarii în euro beneficiază de asta. O mașină Tesla de peste 60 000 de euro se poate cumpăra prin programul Rabla plus. De ce nu putem avea programe de finanțare pe modelul acesta pentru încălzire în satele românești? Asta o să fie primul lucru pe care o să îl comunic premierului la prima întâlnire.

Și încă un lucru. Pentru iarnă e bine să ne pregătim din vară”, spune Alin Seserman, pe pagina sa oficială de Facebook.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi