Cristian Panaite, managerul companiei ForstPan – utilaje forestiere, ne împărtășește în acest articol impresiile pe care i le-a lăsat o călătorie în Africa de Sud. Sunt informații extrem de interesante, cu cifre și date tehnice, despre plantațiile și utilajele de exploatare folosite acolo.
„Africa de Sud – națiunea curcubeu, țara cu 11 limbi oficiale, republică proclamată în 1961 cu imaginea profund marcată de apartheid și poziție controversată pe plan internațional, este un stat multietnic cu cea mai dezvoltată economie dintre statele africane. Are trei capitale: Pretoria (executivă), Cape Town (legislativă) și Bloemfontein (judiciară), este patria lui Nelson Mandela și unul dintre cele 17 state declarate „megadiverse”.
Am ajuns in Africa de Sud în ianuarie. Practic, am fugit de gerul românesc pe una din vastele plantații forestiere sud-africane cu ocazia unui schimb de experiență profesională organizat de o companie multinațională. Vorbim despre Sappi, prezentă și în Europa cu fabrici producătoare de celuloză și hârtie, care au lanțul de aprovizonare cu lemn integrat: de la pepinieră, la partea de procesare și produs finit.
Statisticile FAO spun că doar 7% din suprafețele împădurite sunt plantații și doar 2% sunt plantații industriale cu creștere accelerată.
Africa de Sud nu dispune de o climă potrivită acestui tip de producție și totuși, datorită generării de specii hibride – cele 2 companii – Sappi și Mondi – liderii pieței sud-africane de celuloză și hârtie, au reușit să extindă plantațiile pe suprafețe nepretabile anterior. Speciile predominante sunt Pinus patula și Pinus elliotti (specii moi) și Eucalyptus grandisis.
Suprafața declarată a plantațiilor forestiere din Africa de Sud e de 1,5 milioane de hectare, din care 24% – proprietate privată. Astfel, Mondi Forests gestionează 307.000 ha hectare de pe care reușeste să recolteze anual 4,5 milioane tone de lemn, iar Sappi deține 479.000 hectare cu aproximativ 27,4 milioane tone de lemn pe picior.
Sectorul forestier este relativ nou pentru Africa de Sud și contribuie cu aprox. 1% la PIB cu o distribuție regională neuniformă : KwaZulu-Natal – 4,4%, Mpumalanga – 3,7 %, Eastern Cape – 0,6% si aproximativ 0,6 % – Limpopo. Oferă 165.900 locuri de muncă și generează mijloace de subzistență pentru 652.000 locuitori ai zonelor rurale.
Sistemul managementului forestier
Strategiile de exploatare forestieră din regiunea sud-africană sunt susținute prin modelare financiară și sunt în concordanță cu maximizarea rentabilității financiare. Vârsta arboretelui nu mai este un factor determinant în planificarea operațiunilor de silvicultură, cum ar fi (d)elagajul, reducerea consistentei și tăierea rasă, dar rămâne un indicator important pentru o gestionare durabilă.
Este necesar un minim de 4 m de coroană dupa (d)elagaj, iar diametrul fără coajă din partea superioară a secțiunii (d)elagate trebuie să fie între 9 și 11 cm.
Reducerea consistenței se va face la o densitate relativă (RD) de 6.
Arboretele cu destinație comercială – lemn industrial, vor fi tăiate la ras atunci când arborii ating diametrul (DBH) de 19cm la înălțimea de 1,3 m lemn rotund pentru industria cherestelei vor fi tăiate la ras atunci când arborii ating diametrul (DBH) de 31 cm la înălțimea de 1,3 m.
Cota de recoltă
Regulamentul privind cota de recoltă ia în considerare următoarele aspecte:
- Creșterea cererii din piață locală pentru lemnul de dimensiuni mici.
- Necesitatea de a realiza o distribuție normală a claselor de vârstă pe termen lung.
- Îmbunătățirea creșterii arborilor datorită unui material genetic mai bun și a unei silviculturi intensive.
Cota de recoltă pentru lemnul rotund pentru industria cherestelei este direct proporțională cu vârsta minimă de recoltare a arboretului, stabilită la 24 de ani, până în 2020. Din 2021, vârstă minimă pentru lemnul industrial a fost stabilită la 20 de ani.
Tehnologii de exploatare și echipamente utilizate
Sistemul de recoltare utilizat este determinat de complexitatea specificațiilor produsului, a materiei prime care trebuie prelucrate și a terenului.
Sistemele de recoltare mecanizate sunt preferate datorită creării unui mediu de lucru mai sigur, optimizării stocului și a aprovizionării.
Tehnologii de exploatare forestieră utilizate :
FTL – full tree length (arbori și părți de arbori)
TL – tree length (trunchiuri și catarge) (pentru terenuri cu pantă mare > 40 %)
CTL – cut to length (sortimente definitive la cioată).
Echipamente forestiere utilizate:
Brand-uri: John Deere, Tigercat, soluții hibride – excavatoare + cap procesor (Waratah), Bell.
Echipamente folosite pentru diverse metode de exploatare :
FTL – feller buncher, grapple skider (tractor forestier cu clește), delimber (excavator cu cap procesor), încărcător frontal;
TL – funicular, motofierăstrău, încărcător frontal;
CTL – harvester, forwarder, încărcător frontal.
Utilizarea echipamentelor și utilajelor forestiere permite atingerea unor indicatori foarte buni de productivitate.
De exemplu pentru tehnologia CTL, utilaje folosite – harvester, forwarder, specie Pinus Radiata = productivitate – 25 t/h
Sau, pentru aceeași tehnologie de exploatare, specie eucalypt (lemn industrial) rezultă o productivitate de 8 t/ h.
Vârsta de recoltare (destinația plantației) :
- Lemn industrial – 15 – 20 ani
- Buștenii de gater – 25 – 30 ani.
Volumul la hectar în aceste condiții este:
- Pin – lemn rotund pentru cherestea – vârsta exploatabilității aprox. 25 ani = volum / ha – 270 tone
- Eucalypt – sortiment recoltat- lemn industrial – vârsta aprox. 15 ani = volum / hectar – 65 tone.
Concluzie: industria forestieră în Africa de Sud are un grad ridicat al mecanizării forestiere, productivitate orară și zilnică mare, planificare riguroasă, distanțe mici de scos-apropiat. Există planificare și predictibilitate a lanțului de aprovizionare, logistică combinată (rutier+feroviar), capacitate per mijloc de transport ridicată (tonaj net/camion ~40-45 t).
De la plantații la elefanți!
Kruger National Park – una dintre cele mai mari rezervații din Africa. Are o suprafață de 19.485 kilometri pătrați, 360 km de la nord la sud și 65 km de la est la vest. Kruger este primul parc național și este protejat de guvernul Republicii Africii de Sud din 1898 și face parte din Marele Parc Transfrontalier Limpopo, care este compus din Kruger National Park, Gonarezhou National Park din Zimbabwe și Limpopo National park din Mozambique. De asemenea, Kruger National Park a fost inclus de UNESCO în programul Man and Biosphere Reserve”.
ForstPan, cu sediul în Suceava, este una dintre companiile de top din România care oferă o gamă largă de mașini și utilaje forestiere, destinate atât pentru exploatarea, recoltarea și transportarea lemnului, cât și pentru prelucrarea acestuia pentru foc.
ForstPan este importator și distribuitor al brandurilor unor producători de utilaje și consumabile de calitate superioară, recunoscute la nivel mondial pentru fiabilitate și rezistență, precum: JAPA, Maxwald, Chipper Blades Center, BinderBerger și Entracon.
Mai multe despre companie, AICI.