DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
9.1 C
Covasna
11.6 C
Piatra Neamț
9.7 C
Braşov
11.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Șeful Gărzii de Mediu: „E aberant să fim prieteni cu urșii. Vom sancționa dur asta!”

Recomandate

În urma unor imagini în care apar mai mulți turiști în afara mașinilor hrănind sau apropiindu-se de urși, Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, a vorbit despre motivele pentru care un astfel de obicei ar trebui evitat.

„Sunt în pericol cei care se dau jos din mașini să hrănească urșii în primul rând pentru că e la 2 metri și ceva ursul, la 3 metri. Urșii acolo au devenit un fel de animale de companie. Li se pare normal, oamenilor li se pare normal să le dea ceva de mâncare, să facă un selfie. Am observat un comportament deviant la multe dintre aceste exemplare, pentru că ursul îți iese în față pe cărare nu pentru că ar avea ceva cu tine, din instinct, în comportamentul lui nu se întâmplă lucrul ăsta, el te evită, pentru că te simte de la distanțe mari, dar știe că primește ceva.

E total anormal

Și vin unii cu 3-4 sandwich și 3-4 mere pe care să le ofere ursului, ceea ce este anormal, total anormal. Ne-am împrietenit peste noapte cu o specie care nu era chiar așa de prietenoasă și nu ar trebui să fim prieteni, face parte din faună. E un comportament aberant și sunt sigur că vom găsi căi să îl și sancționăm. Nu este în regulă, urșii ăștia vor merge pe urmă din poartă în poartă, vor merge pe fiecare cărare ca să primească ceva. Nu e normal, ei trăiesc în mijlocul pădurii. Mie mi-ar fi frică să mă trezesc cu un urs care așteaptă să îi dau eu ceva, un sandwich, o bomboană, orice, nu mă simt confortabil, chiar dacă nu mă aleargă. Ursul îți cere, vine cât mai aproape, a învățat comportamentul ăsta, exact ca un câine, lasă capul plecat, te înduioșează, ca să îi dai ceva”, a spus Octavian Berceanu.

Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a anunțat, pe 21 iulie, că „ministerul lucrează în prezent la un proiect de act normativ pentru limitarea și sancționarea drastică a hrănirii exemplarelor de urși de către persoane neautorizate, în apropierea localităților”.

Amenzi triplate


„Din păcate destul de puține persoane au fost prinse în flagrant hrănind urșii. În ultimele două săptămâni, din ceea ce știu, parcă 3 persoane au fost filmate și identificate de către Jandarmeria și Garda de Mediu și au primit amenzi. Cred că este prea puțin. Cred că trebuie să ne intensificăm eforturile ca în localitățile acestea în care vorbim de zone de tranzit a urșilor sau localități în jurul cărora există o populație semnificativă de urși să fim mai eficienți.

În ceea ce privește cuantumul amenzilor pot să vă spun că am cerut puncte de vedere colegilor de la Garda Națională de Mediu și așteptăm propunerile dânșilor. Noi am sugerat ca amenzile să fie drastice, mult mai mari decât este acum pentru persoanele fizice – acestea sunt acum între 3.000 și 5.000 de lei.

Noi sperăm să le dublăm sau chiar să le triplăm pentru că din pacate multe zone în care s-a produs habituarea ursului s-a datorat managementului defectuos in ceea ce privește deșeurile”, a declarat miercuri, Róbert Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Sursa: Digi24, Hotnews.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi