DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.1 C
București
19.1 C
Sibiu
21.9 C
Suceava
18.6 C
Covasna
18.8 C
Piatra Neamț
18.5 C
Braşov
18 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Sesiunea de comunicări științifice studențești în Silvicultură: ASFOR a premiat cele mai bune lucrări

Recomandate

Facultățile de Silvicultură de la Suceava și Brașov au organizat, în zilele de 27-28 mai, a VIII-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Studențești pe Teme de Silvicultură și Protecția Mediului.

Anul acesta, peste 30 de tineri au participat la manifestarea științifică s-a desfășurat la Vatra Dornei, la Centrul de Pregătire și Formare Continuă al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

La sesiune au participat cu lucrări științifice studenți din cinci centre universitare unde există facultăți sau specializări de silvicultură: Facultățile de Silvicultură din Suceava și Brașov, Facultatea de Agricultură din București, Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate din Timișoara și Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste Târgu Mureș, centrul de studii din Sfântu Gheorghe.

Studenții, masteranzii și doctoranzii au prezentat lucrări cu teme din diverse domenii: silvobiologie, dendrocronologie, amenajarea pădurilor, exploatarea masei lemnoase, protecția pădurilor sau împăduriri, subiectul cel mai abordat fiind despre viața în lemnul mort din păduri.

Participanții la eveniment au făcut o vizită tematică în teren, în Parcul Național Călimani, la fosta carieră de sulf. Acolo se experimentează renaturarea (reîmpădurirea) haldelor de steril.

Coordonatorii evenimentului, din anul 2015, sunt șef lucrări Gabriela Isaia, de la Facultatea de Silvicultură Brașov, și conferențiar universitar Mihai Leonard Duduman, de la Facultatea de Silvicultură Suceava.

„Lucrările au fost foarte bune, de un nivel științific ridicat. Am constatat o evoluție în ultimii 8 ani în ceea ce privește preocuparea studenților față de cercetare în domeniul silvic. Așa cum le-am spus și lor, este o mare satisfacție ca după opt ani să continuăm să reunim  studenți din toată țara. Au discutat, s-au legat prietenii. A fost o treabă faină!”, a declarat, pentru forestmania.ro, Mihai Leonard Duduman.

A fost inclusă în program și o vizită la Cazinoul din Vatra Dornei, aflat pe finalul lucrărilor de restaurare.

Studenții au fost ghidați chiar de coordonatorul proiectului de restaurare, Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR.

Cazinoul din Vatra Dornei va redeveni una dintre clădirile-simbol ale României, la 125 de ani de la inaugurarea lui, în 1898.

Construit la acea dată și cu bani obținuți din exploatarea forestieră a pădurilor comunale, Cazinoul aparține, din 2004, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

Lucrările de restaurare au fost realizate din fonduri europene și fonduri proprii. Se poate spune că au preluat o ruină și au făcut din ea o bijuterie.

A devenit o tradiție ca Asociația Forestierilor din România – ASFOR să premieze tinerii merituoși.

Revenind la sesiunea de comunicări, parte a tradiției este deja și ASFOR, care premiază cele mai bune lucrări.

Anul acesta, ASFOR a oferit cinci premii pentru câte un student din fiecare centru universitar participant.

Selectarea premianților s-a făcut în urma voturilor acordate de către studenți.

Premianții ASFOR de anul acesta sunt:

  • Mălina Aursulesei (Facultatea de Silvicultură Suceava),
  • Florentina Barbu (Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov),
  • Andrei Marian Silviu (Facultatea de Agricultura București),
  • Ionela-Florina Andrițoiu (Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate Timișoara)
  • Opra Boglárka (Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste Târgu Mureș) – Sapientia.

„Le mulțumim celor două facultăți organizatoare, domnului conferențiar universitar Mihai-Leonard Duduman și doamnei Gabriela Isaia, șef de lucrări, pentru  modul în care au organizat și condus această sesiune. Puterea stă în unitatea breslei. Felicitări participanților și spor în toate!”, a transmis Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi