DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Strategia Națională pentru Păduri 2030 a fost adoptată de Guvern

Recomandate

Executivul a aprobat astăzi, în ședința de guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Hotărârea de Guvern privind Strategia Națională pentru Păduri 2030. Aceasta transpune în sectorul silvic din România Strategia Forestieră a Uniunii Europene.

Adoptarea Strategiei Naționale pentru Păduri reprezintă un jalon în implementarea Componentei C2 – Păduri și protecția biodiversității – din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un comunicat al ministerului.

La elaborarea Strategiei Naționale Forestiere 2030, un proiect demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la începutul anului 2022, au participat profesori ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, din cadrul Universității Transilvania din Braşov, ai Facultăţii de Silvicultură din Suceava precum şi experţi independenți din sectorul forestier.

„Strategia Națională pentru Păduri este un document strategic care are ca obiective generale: asigurarea integrării echilibrate a funcțiilor sociale, ecologice și economice în gestionarea pădurilor și furnizarea cu continuitate a SE, obținerea unui acord social privind armonizarea drepturilor, intereselor și obligațiilor factorilor interesați și a celor afectați de gestionarea pădurilor, permiterea adaptării instrumentelor de reglementare și control, a celor de suport financiar și a celor afectați de gestionarea pădurilor”, se mai arată în comunicat.

„Iată că avem documentul care planifică pe termen mediu viitorul pădurilor din țara noastră: Strategia Forestieră  Națională. Avem cele mai sănătoase și valoroase păduri din Europa, dar pentru a le conserva, avem nevoie de o linie verde pe care să o urmăm ani la rând și să protejăm aceste valori inestimabile ale României. Această linie și  cele mai bune propuneri pentru salvarea, dezvoltarea, exploatarea durabilă a pădurilor din țara noastră sunt conținute de Strategia Națională Forestieră 2030! Este un pas extrem de important, un pas istoric, pentru că în cascadă, venind de la Strategia Forestieră Europeană, România a pregătit un nou cadru pentru pădurile din România. Această strategie pune accentul pe responsabilizarea proprietarului și pe acest sistem de compensare a celor care pierd din punct de vederere economic în cazul în care își sacrifică pădurea, pentru a veni în sprijinul societății și pentru a juca un rol mai important în ceea ce privește biodiversitatea și protecția”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

Direcțiile strategice cuprinse în Strategie vizează tematici precum:

✅Trasabilitatea lemnului și prima punere pe piață;

✅Obligații de procedură vs. obligații de rezultat în gestionarea pădurii;

✅Manifestarea dreptului de proprietate asupra deciziei tehnice în păduri;

✅Proceduri simplificate pentru monitorizarea proprietăților forestiere;

✅Sistem de evaluare și compensare a serviciilor ecosistemelor;

✅Segregarea conservării biodiversității de managementul forestier vs. integrarea conservării biodiversității în managementul forestier;

✅Instrumente economice de sprijin pentru creșterea contribuției sectorului la economia locală;

✅Evaluarea preliminară a pieței lemnului/balanță lemn;

✅Identificarea celor mai bune opțiuni de selectare a speciilor forestiere pentru împădurirea terenurilor pretabile în corelare cu scenariile climatice preconizate pentru asigurarea unei adaptări cât mai bune a acestora la schimbările climatice.

Informații suplimentare despre Strategie și alte documente, AICI.

Sursa: Ministerul Mediului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi