Soluțiile la situația cauzată de secetă sunt pe termen de 10 sau 20 de ani și includ realizarea de poldere permanente și nepermanente, refacerea mlaștinilor, investiții în sistemele de irigații și consumul rațional de apă, consideră ministrul Mediului, Tánczos Barna. El a declarat într-un interviu acordat TVR că impactul secetei este unul puternic și a estimat că va fi un an greu pentru agricultură.
„Foarte multe suprafețe vor fi afectate sută la sută, se va usca porumbul, floarea soarelui. Norocul nostru este că grâul s-a recoltat în mare, înainte de secetă. (…) Trebuie să refacem zonele umede, să refacem zonele mlăștinoase, să refacem lacurile de acumulare, să facem noi poldere permanente sau nepermanente astfel încât să păstrăm cât mai multă apă pentru a evita aceste fenomene extreme.
Este un plan pe termen mediu și lung, 10 -20 de ani, iar primele măsuri se vor finanța prin PNRR. Am semnat contracte de investiții pentru poldere permanente și nepermanente și lacuri de acumulare, iar în paralel finalizăm investiții pe hidrocentrale, care sunt terminate în proporție de 80-90%.
Apoi investiții în sisteme de irigații, din PNRR din resurse naționale, și consumul rațional. Trebuie să avem grijă de apa potabilă”, a spus ministrul Mediului.
Acesta a precizat că, din punct de vedere statistic, dacă în urmă cu 100 de ani era un an secetos la 10 ani, s-a ajuns acum la 5 ani secetoși din 10.
„Proporția este îngrijorătoare, avem fenomene extreme care se vor repeta din doi în doi ani”, a precizat Tánczos Barna.
Sursa: TVR