Ciocanele de marcat arbori ar putea deveni piese de muzeu dacă autoritățile din domeniul silvic ar investi în tehnologie nouă de marcat. Mai exact, în sistemul de identificare prin radiofrecvență, RFID, care are tot mai mulți adepți în România. De altfel, un prim pas oficial va avea loc în această lună, când reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava, ai Facultății de Silvicultură din Suceava și mai mulți ingineri silvici vor participa la o demonstrație în teren a distribuitorului acestui sistem de marcare.
La această acțiune va fi gazdă Gabriel Oltean, șeful Ocolului Silvic Ghimeș Făget. Contactat de forestmania.ro, el a declarat că acest sistem, explicat pe înțelesul tuturor, presupune ciparea arborilor. „Exact cum se implantează un cip de identificare la animalele de companie sau la cai, așa se poate și la arbori. În loc de marcarea cu ciocan, punem un cip sub formă de cui. Avantajul acestui sistem este că nu se poate falsifica sau multiplica, vorbim prin urmare de o securitate sporită. În contextul în care se caută soluții pentru combaterea tăierilor ilegale. Și România dispune de fonduri, prin PNRR, pentru sectorul silvic și digitalizare. Ar fi ideal ca Ministerul Mediului să accepte această alternativă. În prezent, marcarea arborilor se realizează prin imprimarea amprentei unui ciocan metalic folosind vopsea, iar controlul pentru depistarea tăierilor ilegale presupune citirea acestei amprente pe cioatele din teren. Experiența a dovedit că acest lucru este ineficient și dificil pentru că aceste ciocane se pot falsifica foarte ușor, iar amprenta nu se poate identifica fără dubiu”, ne-a explicat Gabriel Oltean.
Dr. Laura Bouriaud: Dacă o haină de 30 de lei are QR code, un stejar de câteva mii de euro de ce nu ar avea?
Una dintre vocile sectorului care susține de ani buni trecerea la sisteme moderne este dr. Laura Bouriaud, de la Facultatea de Silvicultură din Suceava. „Va trebui să trecem la silvicultura arborelui de viitor. Arborele de viitor să îl marchezi, să îl identifici, să îl protejezi, astfel încât, în momentul în care îl recoltezi, va genera material lemnos de calitate dar și material genetic de calitate. Apoi, legalitatea actului de gestionare este dată de o marcă pe o cioată, da? Ei, marca aceea este pe un material care se degradează, ea însăși se degradează și după doi-trei ani tot umblu după cioate. Și mă tot învârt în jurul unei cioate să caut culoarea, să caut indicativul, să caut urma. Este pur și simplu pierdere de vreme.
Trebuie să găsesc un mijloc mai expeditiv. Putem apela la tehnologii moderne, aceste etichete de tip QR code, care sunt și pe haine (cuie RFID). Un suport pe care e inclusă informația, toată trasabilitatea și care poate fi citită cu un cititor special, si atunci am certitudinea că cioata a fost exploatată legal. Asta dacă tot dorim să menținem marcarea, măcar să o aducem al un nivel tehnologic demn de secolul nostru. Poate fi corelat cu SUMAL. Mulți au spus că e scump. Dar și să umbli cu vopsea după cioate e scump. Dacă un cip de acest gen (RFID) e pus și pe o haină de 30 de lei, atunci îl putem pune și pe un arbore de 100, 200 sau chiar 3.000 de euro, așa cum se poate ajunge în cazul unui stejar. Ideea e să ne dorim. De-asta am spus de renunțare la marcat cu ciocanul pentru că s-a dovedit că e pierdere de timp și s-a mai dovedit că nu ne ajută”, a declarat dr. Bouriaud în cadrul unui interviu acordat forestmania.ro.
Sistemul RFID e scump
Prezentarea în teren a acestui nou sistem de marcat va avea loc chiar de Buna Vestire, pe 25 martie, în prezența firmei Smart ID Dynamics. Cei care militează pentru introducerea în pădurile românești a cuielor și cititoarelor RFID se tem însă că prețurile mari pot fi un obstacol. Ce-i drept, acel cui care ar înlocui marca are prețul de aproximativ 2 euro bucata, iar pistolul (practic dispozitiv de citire) care va înlocui ciocanul costă în jur de 1.000 de euro bucata. În condițiile în care un ciocan de marcat folosit acum costă 600 de lei. Rămâne de văzut ce spun cei de la Garda Forestieră și dacă avansează către minister propunerea ca RNP Romsilva să renunțe la marcarea de secolul trecut și să vină în era digitală, cu costurile aferente, alături de toate ocoalele silvice – de stat sau private.