DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Tehnologie pentru radiografierea buștenilor, în Suedia

Recomandate

Firma de prelucrare primară a lemnului Norra Timber din Suedia a investit 400 de milioane de coroane (aproximativ 36 de milioane de euro) într-o tehnologie de radiografiere a buștenilor.

Noul aparat cu raze X va putea identifica proprietățile interne ale buștenilor, cum ar fi nodurile și alte imperfecțiuni.

Pe lângă faptul că furnizează informații despre cum ar trebui răsuciți buștenii pentru a produce mai multă cherestea, noul echipament utilizează inteligența artificială pentru a oferi informații despre calitatea bușteanului și tipul de produse pentru care sunt cele mai potrivite diferite părți ale acestuia.

„Echipamentul produce raze X magnetice la fel ca într-un spital. Diferența este că scanarea este mai rapidă. Procesarea fiecărui trunchi durează doar două secunde”, spune Henrik Jönsson, directorul de producție al Norra Timber.

Norra Timber va avea această tehnologie în fabricile de cherestea din Sävar și Kåge, în nordul Suediei și va fi complet operațională până în toamna anului 2025. Ea va fi utilizată chiar de la începutul procesului de producție. Pe măsură ce sosesc camioanele cu bușteni, fiecare va fi scanat pentru a calcula dimensiunile și a oferi o imagine de ansamblu asupra proprietăților interne.

„Prin scanarea de la început, îi putem sorta în funcție de calitatea lor și de proprietățile interne unice. Dacă un client dorește scânduri de înaltă calitate pentru mobilier, fără noduri, care sunt potrivite pentru a trece prin procesul special de uscare necesar, putem identifica ce bușteni ar fi mai buni chiar înainte de a începe să îi tăiem”, spune Henrik Jönsson.

„Datorită razelor X putem calcula și numărul optim de scânduri pe care le putem genera din fiecare buștean, ceea ce reduce risipa. Prin urmare, putem extrage valoarea maximă din fiecare. Un buștean cu o ramură mare poate fi răsucit cu ajutorul aparatului cu raze X, astfel încât ramura să ajungă doar pe o singură scândură, iar următoarea scândură să fie lipsită de imperfecțiuni. Buștenii reprezintă 75 la sută din costurile noastre, așa că vrem să obținem cât mai multă valoare de la ei”.

Scopul principal al investiției este de a putea atribui date de producție fiecărui buștean individual. În viitor, fiecare poate fi marcat și cu un număr de identificare unic – un fel de „amprentă digitală”.

„Prin cartografierea fiecărei scânduri ne putem întoarce cu ușurință și să vedem dacă ceva a mers prost în timpul procesului de producție. De asemenea, putem vedea câtă energie a fost folosită pentru fiecare produs, ceea ce ne oferă un control mult mai bun asupra costurilor și impactului nostru asupra mediului”.

Norra Timber face parte din Norra Skog Group. Grupul este deținut de 27.000 de proprietari privați de păduri cu sediul în mare parte în nordul Suediei.

Aparatura a fost creată de firma Microtec, cunoscută la nivel global pentru soluții IT de scanare a lemnului.

Ei au creat, de-a lungul timpului, nenumărate echipamente pentru industrie.

Sursa: Norra Timber, Global Wood. Microtec

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi