DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
9.1 C
Covasna
11.6 C
Piatra Neamț
9.7 C
Braşov
11.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Tinerii ortodocși din Suceava, în drumeție la Ocolul Silva Bucovina și la pepinieră

Recomandate

Membrii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni au luat parte la un curs „live” despre pădure, pe traseul dintre Mănăstirile Putna și Moldovița.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, grupul a vizitat o cascadă, Ocolul Silvic Silva Bucovina și o pepinieră. Totul a fost organizat de Sectorul Agro-silvic bisericesc și Sectorul Misiune, Departamentul Activități de Tineret, iar acțiunea a avut loc după Serbarea de la Putna 150 – Continuitatea unui ideal. 

Redăm comunicatul:

„Prima oprire a fost la Cascada Bursuc, o cădere permanentă de apă cu o înălțime de 8 metri. Aici tinerilor le-a fost prezentat modul de formare al cascadelor, rolul socio-economic al apelor, precum și rolul apelor curgătoare în mediul înconjurător și în echilibrul ecosistemelor forestiere. În contextul schimbărilor climatice, al impactului nociv al produselor pe bază de petrol, dar și al poluării antropice asupra cursurilor de apă, apele de munte devin adevărate rezervoare de apă potabilă, apa potabilă fiind una dintre resursele esențiale ale viitorului.

Cea de-a doua temă abordată și exemplificată în teren a fost cea a regenerării naturale și artificiale a pădurii, paza și combaterea dăunătorilor. Zona prezentată a fost în cadrul Ocolului Silvic Silva Bucovina ce administrează pădurea aflată în proprietatea unităților de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Tinerii au înțeles, prin prezentarea comparativă, care sunt caracteristicile regenerării naturale și ale împăduririi. De asemenea, au văzut atât modul de producere a puieților de brad, cât și a celor de molid și paltin de munte. Pepiniera de brad așezată la umbra arborilor bătrâni asigură producția puieților necesari împăduririlor din districtul Secrieș al Ocolului Silvic Silva-Bucovina. Tinerii au învățat astfel că bradul, specie de umbră, nu suportă, în tinerețe, lumina directă a soarelui, având nevoie de umbrirea fie a unor arbori mai înalți, fie prin sisteme artificiale de umbrire.

O ultimă oprire tematică a fost prilejuită de prezentarea pepinierei Secrieș, cu specii  de molid și de paltin de munte. Aici tinerii au văzut etapele pe care le parcurge un puiet forestier de la sămânță până la a fi apt pentru a face față vieții din pădure și a trăi între 100 și 150 de ani, timp în care asigură funcții esențiale pentru natură și om.

Așadar, am învățat împreună că natura este condiție de bază a dezvoltării armonioase a omului și precum silvicultorii predau de la o generația la alta grija administrării pădurii, așa și moștenirea culturală trebuie păstrată și predată de la o generație la alta odată cu sădirea și cultivarea zilnică a dragostei față de credință și față de Dumnezeu”.

Sursa și foto: Arhiepiscopia Sucevei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi