DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

27.1 C
București
25.2 C
Sibiu
25.3 C
Suceava
25.5 C
Covasna
27 C
Piatra Neamț
26.9 C
Braşov
29 C
Bistrița
29.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Ucraina ar putea crește exporturile de lemn de foc pentru a încălzi UE

Recomandate

Kievul ar putea crește în curând exporturile de lemn de foc către UE pentru a ajuta blocul european să facă față penuriei de energie cauzată de creșterea prețurilor la gaze, a declarat șeful Centrului de Analiză și Strategie al Ucrainei, Igor Chalenko.

„Lemnul de foc este, fără îndoială, o marfă interesantă pentru export, în special pentru piața UE. În acest sezon de încălzire, UE mai are nevoie de 70 de miliarde de metri cubi de lemn pentru a-și acoperi nevoile până când gazoductul Nord Stream 2 va fi pus în funcțiune ”, a declarat Chalenko într-o conferință de presă.

Ucraina este printre primele 10 state bogate în păduri ale continentului. „UE consideră lemnul de foc un produs energetic ”, a mai spus Chalenko.

Parlamentul ucrainean le spune cetățenilor să colecteze și să depoziteze gunoi de grajd pentru energie pentru că se așteaptă la o posibilă criză de combustibil.

Ucraina s-a confruntat cu o lipsă de lemn de foc din cauza creșterii prețurilor la energie. Prețurile lemnului de foc din țară au crescut recent de la 50% la 200%, a spus Chalenko.

În combinație cu deficitul de cărbune și gaz, Ucraina însăși s-ar putea confrunta cu probleme serioase în sezonul actual de încălzire, inclusiv întreruperi mari și o creștere a tarifelor atât pentru gospodării, cât și pentru industrie.

În altă ordine de idei, Kievul ar putea ridica în curând interdicția exporturilor de lemn masiv către Europa.

„Înlăturarea moratoriului este o condiție pentru ca Ucraina să primească o tranșă de 600 de milioane de euro de la Comisia Europeană. În consecință, exportul nostru de cherestea nu poate decât să crească ”, a mai declarat Chalenko. El a adăugat însă că acest pas, de creștere a exporturilor, ar putea afecta grav industria de prelucrare a lemnului din țară, care a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani.

Autoritățile de la Kiev au semnalat că intenționează să ridice actualul moratoriu asupra exporturilor de lemn către UE la începutul lunii octombrie. Pentru a face acest lucru, Ucraina intenționează să creeze un sistem transparent de comerț cu cherestea, introducând amenzi pentru tăierile ilegale și achiziționarea ilegală de cherestea din Ucraina de către companiile europene.

Sursa: rt.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi