15 ani de la declararea unor situri UNESCO din Ucraina, sărbătoriți în Parcul Național Cozia

0
790

Aniversarea a 15 ani de la declararea unor situri UNESCO din Ucraina a avut loc în Parcul Național Cozia. Cei de la administrarea parcului au transmis forestmania.ro un comunicat referitor la acest eveniment:

„La finalul lunii iunie 2022 o echipă de specialiști de la UNESCO împreună cu cadre didactice de la Universitatea Eberswalde pentru Dezvoltare Durabilă din Germania, a solicitat sprijinul ROMSILVA pentru organizarea în România a celei de a XV-a aniversări a declarării unor situri naturale UNESCO din Ucraina. Renumitul organism mondial pentru protejarea patrimoniul natural și cultural a dorit ca România să fie gazda acestui eveniment, având în vedere situația de război din Ucraina. Deoarece zilele aniversare ar fi trebuit să fie la începutul lunii august 2022 și timpul rămas era destul de scurt, reprezentanții instituțiilor mondiale au sugerat către ROMSILVA ca evenimentul să fie în Parcul Național Cozia, având în vedere potențialul locurilor, foarte cunoscut de la vizitele anterioare.  

Astfel, RNP a dat curs acestui eveniment, iar Administrația Parcului Național Cozia împreună cu înaltele oficialități UNESCO, cu  cele universitare din Germania și bineînțeles cu reprezentanții autorităților de mediu din Ucraina, au aniversat în Cozia pădurile primare din țara vecină, așa cum se cuvine: cu respect pentru oameni și natură!

În data de  06.08.2022, ora 8.00, în Defileul Oltului, Pavel Prundurel, directorul Parcului Național  Cozia a transmis cuvântul de  bun-venit celor 60 de persoane sosite la eveniment și a chemat alături pe șeful delegației ucrainene pentru a sta în față și a fi împreună la frumoasa lor aniversare din România.

Renumitul profesor Pierre Ibisch de la Universitatea Eberswalde, vizibil încărcat de emoție la revenirea în România, a solicitat tuturor un moment de reculegere pentru pierderile și distrugerile suferite în Ucraina de către oameni și natură.

Ulterior, s-au vizitat pădurile declarate în 2017 ca patrimoniu UNESCO din zona Parcului Național Cozia. Este vorba despre păduri seculare, virgine sau cvasivirgine de fag și amestecuri de fag cu foioase, a căror evoluție în decursul timpului s-a făcut fără intervenția omului. În aceste suprafețe există arbori în toate fazele de dezvoltare, de la sămânță până la arbori de dimensiuni colosale de peste 40 m înălțime și 1,5-2 m diametru. Aici, copacii de sute de ani ajunși la limita fiziologică a existenței lor, mor de bătrânețe în mod natural, redând prin lemnul mort hrană și energie întregului ecosistem din care fac parte. Sunt păduri care generează mult oxigen și întrețin cu aer curat atmosfera planetei. De aici primim apă curată și proaspătă și mai ales mult calm și echilibru climatic.

Prezența arborilor fascinanți prin mărime și port nu este totul, ei adopostesc și ocrotesc, fie pe sol, fie în coronamentele gigantice, o mulțime de viețuitoare constituite într-o piramidă trofică bine organizată și completă, având în vârf răpitoare ca : ursul, lupul, râsul, acvila de munte, iar la bază o mulțime de viețuitoare. Toate viețuitoarele sălbatice găsesc aici locuri de liniște, adăpost, înmulțire și hrănire, crescându-și în pace puii mici, după legile lor, neavând teama că pot fi deranjate de prezența omului.

 Undeva, în zona Lotrișorului, sub adăpostul coroanelor uriașe ale unor  fagi  bătrâni, inspirați de bogăția și frumusețea locală, membrii delegației ucrainene și-au prezentat rezervațiile și celelalte arii protejate din țara lor. 

S-au purtat interesate discuții academice, s-a vorbit despre management forestier, s-au făcut poze și mai ales s-au pronunțat cuvinte de apreciere despre ceea ce s-a văzut pe teren.

Din cadrul delegației au făcut parte reprezentanți din 34 de țări de pe toate continentele. În data de 08.08.2022 o bună parte a delegației a fost înlocuită cu o grupă de studenți de la Universitatea Eberswalde pentru Dezvoltare Durabilă din Germania. Aproape de Poiana lui Pavel, sus în pădurea de fag din Năruțiu, profesorul Pierre Ibisch și-a încântat audiența studențească multinațională cu un curs academic aplicat pe modelul aici de față despre cum trebuie să fie un management forestier adevărat când este vorba de patrimoniu UNESCO.

Au fost zile frumoase, s-a călătorit mult prin cele aproximativ 5 mii de hectare patrimoniu UNESCO din zona Coziei, administrate de ROMSILVA prin Direcția Silvică Vâlcea. Finalul evenimentului a avut o parte de optimism și de speranță având în vedere cele văzute în Cozia, dar o undă de tristețe a marcat mai tot timpul, în special la despărțire, pe toți participanții, pentru faptul că poporul ucrainean nu se poate bucura în țara lui de pace și liniște pentru a-și sărbători valorile”.

Sursa și foto: Parcul Național Cozia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.