Nu mai e mult până la Expo Hunting Moldavia, unul dintre cele mai mari evenimente destinate vânătorilor din România. Târgul va avea loc la Bacău, între 7 și 9 octombrie, iar printre expozanți vor fi și cei de la Tapel Sibiu, singura firmă românească ce produce accesorii din piele naturală pentru vânători.
„Vom fi prezenți la Expo Hunting Moldavia cu toată gama de produse. Chiar dacă trecem printr-o perioadă complicată din punct de vedere economic, cu multă incertitudine, pasiunea pentru vânătoare n-o poți ucide. Vânătorii sunt altfel de oameni. Sunt puternici, sunt căliți, nu-i vezi în depresie.
Poate din cauză că petrec mult timp în aer liber, poate că sunt obișnuiți, ca și noi, cu greutățile și atunci fac față mai ușor provocărilor, din multe motive ei sunt oameni ce nu pot fi îngrădiți și pentru care merită să muncim”, a declarat, pentru forestmania.ro, Dana Isacu, managerul Tapel.
Afacere complexă
Tapel Sibiu s-a înființat în 2004 și e o afacere de familie. Dana și Horia Isacu sunt parteneri de viață și de business și au reușit să creeze un brand respectat în țară și în afara ei. 70% din tot ce produc la Sibiu pleacă la export, în toată Europa.
Nu există târg de pielărie unde să nu fie prezenți. Din 2013 se duc an de an în Emiratele Arabe cu accesoriile lor spectaculoase. Peste câteva zile se duc la ediția 2022 a evenimentului de la Abu Dhabi.
Pentru a-și putea continua activitatea, cei de la Tapel au fost nevoiți să investească mai mult decât ar fi crezut.
„Până anul trecut lucram cu tăbăcăria de la Jilava, dar s-a închis. Așa că am cumpărat tăbăcăria de la Ghimbav din județul Brașov. Nu puteam spune că producem obiecte din piele fabricate în România, când nu aveam resursa”, explică Dana Isacu.
O tăbăcărie de tradiție
Activitatea de tăbăcărie are o istorie lungă în Brașov. Breasla pielarilor e menționată în diverse documente încă din secolul XII. Strada Neagră, sau Swargasz, a fost menționată pentru prima oară în 1464, peste 40 de tăbăcării având aici ateliere, după cum arată site-ul Tamiv. Evoluția tăbăcăriilor brașovene a continuat cu momentul naționalizării din 1948, când se naște întreprinderea „Aurora”, redenumită în 1952 „Timpuri Noi”. Aceasta reunea fabricile Miess și Scherg, micile ateliere de prelucrare a pieilor dispărând treptat.
Câteva decade mai târziu, piața liberă permitea separarea uneia dintre fabrici de fosta întreprindere Timpuri Noi, astfel că, în ianuarie 1991 se înființează S.C. Tamiv SA. Anul trecut, aceasta a intrat în proprietatea soților Dana și Horia Isacu, de la Tapel Sibiu.
„Nu avem concurență în România și nici în Europa de Est. Dar nici în Europa de Vest industria pielăriei nu mai e ce a fost. Acest sector e cu totul aparte. Pielea are ceva special, e o materie primă vie, cu niște calități pe care extrem de puține resurse le au. Niciodată nu se va putea compara cu vinilinul. Chiar și la producție, în actualul context al amprentei de carbon. Procesul de prelucrare al pielii naturale e net mai avantajos din perspectiva emisiilor”, ne mai spune managerul companiei sibiene.
Nenumărate obiecte sunt expuse pe site-ul Tapel și pot fi comandate online. Prețurile nu sunt mici. Dana Isac explică: „Sunt mai multe componente în acest preț. Una dintre ele este desigur materia primă. A doua e manopera. Este foarte greu să mai găsești meseriași. Noi am reușit să creăm, să formăm și să păstrăm o echipă unită și frumoasă. La noi nu e rulaj de personal. Licee tehnologice cu clase de pielărie nu mai sunt în România. Din fericire, a rămas Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial de la Iași, pe care a făcut-o soțul meu și pe care o urmează, din proprie inițiativă, și fiul nostru. Dar nu ai unde pregăti oameni, dacă vrei. Tinerii care ies dintr-o facultate nu vor să intre în producție”, spune Dana Isacu.
Produse personalizate
Ce este interesant la Tapel e că îți pot crea obiecte din piele cu grafică personalizată. „Avem destule cereri în acest sens. Avem un artist grafician talentat care poate desena orice.
Am avut client care și-a dorit o imagine cu câinele pe curea, sunt vânători care vor să își pună inițialele pe cartușiere, pe teaca de cuțit, sunt cei care vor să trecem date anume pe obiecte. Vedeți, e ceva greu de explicat și poate greu de înțeles pentru alții, ce înseamnă această pasiune, vânătoarea.
Sunt momente de emoție maximă, de adrenalină, momente în care îți dai seama cât curaj ai, sau poate că simți teamă, bucurie. Treci prin multe stări care sunt greu de descris. De aceea spuneam că e o lume aparte. 80 la sută din ceea ce producem e pentru vânători și ne mândrm cu asta”, punctează Dana Isacu.
Foto: tapel-sibiu.ro