Firma Litarh din Suceava, devenită deja sinonimă cu casele pasive, va fi prezentă la Ziua Forestierului, eveniment organizat de Asociația Forestierilor din România – ASFOR, între 30 septembrie și 2 octombrie la Poiana Stampei, în județul Suceava.
Casele pasive sunt în acest moment cele mai căutate, întrucât au marele avantaj de a avea consum minim de energie. Litarh va aduce la Poiana Stampei mostre de perete al unei astfel de case, creat de compania sa și va oferi toate detaliile tehnice pentru cei care au în vedere un astfel de proiect, de la construcție, la izolație.
Litarh este o firmă de familie care produce case pe structură din lemn din 2006 și, de atunci, casele lor au ajuns în toată Europa. În fiecare moment, în hala de producție a Litarh sunt pregătite viitoare construcții pe care vezi scris „Barcelona”, „Valencia” sau „Corbeanca”.
„Venim la Ziua Forestierului cu drag, cu dorința de a povesti celor interesați despre avantajele unei astfel de case, pentru că e timpul să înțelegem că independența energetică nu este doar un concept abstract. În aceste vremuri e o necesitate. Vedeți că e un război lângă noi, care a avut efecte nebănuite, nedorite, care ne afectează viața de zi cu zi cel puțin în privința costurilor la energie. Și atunci trebuie să cauți soluții. Noi venim cu o soluție, o casă pe care eu personal o consider perfectă: casa cu consum minim, casa din lemn românesc, casa care respiră, care miroase frumos, care stochează carbon, care se ridică imediat”, a declarat pentru forestmania.ro Vlad Liteanu, managerul firmei.
El spune că există cerere pentru astfel de case. „Cei din alte state europene au conștientizat mai din timp avantajele. În România ceva mai greu, pentru că oamenii nu sunt încă obișnuiți să lucreze cu proiecte, cu bugete. Este o investiție importantă, suntem de acord, dar care se amortizează rapid. Există cerere și pe piața externă, și pe cea internă”, a mai subliniat managerul Litarh.
Construcțiile „nZeb, adică „near zero energy buiding”, sunt și în atenția Ministerului Dezvoltării din România, care caută astfel de soluții la clădirile publice, în condițiile costurilor tot mai ridicate la energie și gaze. Cei de la Litarh sunt invitați la majoritatea evenimentelor care promovează casele pasive, alături de partenerii lor, firma lui Marius Șoflete, Inginerie creativă, și producătorii de soft pentru structuri din lemn Cadwork. De altfel, într-un interviu pentru forestmania.ro, Marius Șoflete preciza că „e mai multă tehnologie, know-how și știință într-o casă din lemn decât într-una din cărămidă. Însă casele din lemn erau construite oarecum în regim propriu, fiecare cum știa, cum putea, cum se descurca, și normal că erau mult mai sensibile la furtuni, viituri etc. Însă azi, ținând cont că există arhitecți, ingineri, norme de construcție, ghiduri de proiectare… toate aceste vicii – gen problemele cu focul, cu apa – sunt deja rezolvate prin metode științifice, prin detalii de execuție. Astfel de case nu mai pot fi făcute în regim de clacă, ci în regim profesionist”.
Așadar, dacă vă interesează o astfel de casă și să stați de vorbă cu constructorul ei, vă așteptăm la Poiana Stampei!
Mai multe despre Poiana Stampei, AICI. Și povestea celor de la Litarh, AICI.