DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Stora Enso ridică un cartier de clădiri din lemn în Finlanda: Wood City

Recomandate

Compania Stora Enso, alături de firma de construcții SRV și municipalitatea Helsinki dezvoltă un cartier de blocuri din lemn în zona Jätkäsaari, numit „Wood City” – Orașul din lemn.

Primul bloc din lemn din Jätkäsaari este un exemplu când vine vorba despre noile clădiri urbane. Din ianuarie 2021, clădirea este ocupată de compania de online gaming Supercell.

Clădirea de birouri cu opt etaje finalizată recent în districtul Jätkäsaari din Helsinki deține în prezent recordul de cea mai mare din Finlanda, măsurat în cantitatea de lemn folosită.

„Primirea acestui titlu a fost o alegere conștientă pentru noi. Există o tendință distractivă de a scăpa de superlative atunci când se vorbește despre construcția din lemn”, explică râzând arhitectul Selina Anttinen. Clădirea de birouri a fost proiectată de Anttinen Oiva Architects, o firmă condusă de însăși Anttinen și partenerul Vesa Oiva. „Cea mai înaltă clădire de birouri din Finlanda, cel puțin din câte știu, este în prezent planificată în Espoo”, spune Oiva.

Clădirea de birouri din Jätkäsaari face de fapt parte dintr-un întreg complex de construcții din lemn numit Wood City. În ianuarie 2021, clădirea a fost dată în folosință către Supercell, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri mobile din lume. În apropierea noului sediu Supercell se află două clădiri de apartamente dezvoltate de compania de producție de locuințe ATT din orașul Helsinki, iar chiriașii locuiesc în aproape o sută de case noi de doi ani. O parte a blocului este ocupată de o parcare cu trei etaje, cu un loc de joacă pe acoperiș, iar pentru colțul liber până acum este planificat un hotel.

Arhitecții de la Anttinen Oiva au fost selectați să proiecteze blocul printr-un concurs organizat în 2012. Un alt record: a fost primul concurs de proiectare pentru un întreg cartier, cu cerința de a folosi construcția din lemn, sau, mai precis, produsele pentru construcții din lemn Stora Enso. Stora Enso a organizat competiția în cooperare cu compania de construcții SRV și orașul Helsinki.

Reglementările de construcție tocmai fuseseră modificate pentru a permite construirea de clădiri cu cadru din lemn care depășesc patru etaje în înălțime, iar scopul a fost, conform regulilor de concurs, să promoveze interesul și dezirabilitatea lemnului în construcțiile de birouri la nivel internațional.

Înainte de acest proiect, arhitecții nu lucraseră niciodată la ceva mai mare decât o clădire rezidențială din lemn, dar materialul nu a pus probleme semnificative. „În orice proiect, trebuie întotdeauna să-ți faci cercetări și să înveți lucruri noi”, povestește Oiva.

În schimb, au petrecut mai multe ore pentru a descoperi cum să încorporeze noul bloc în împrejurimile sale. Wood City este situat între districtele Ruoholahti și Jätkäsaari, la o intersecție de rute mari de trafic.

Wood City este primul bloc pe care îl vede un vizitator când ajunge în Jätkäsaari. La începutul lucrărilor de proiectare, noul cartier al orașului era în construcție doar de câțiva ani.

„Un tip de clădire care ar fi putut fi aplicat aici pur și simplu nu a existat”, explică Oiva. Cu toate acestea, planul a definit principiile de bază pentru clădirile din Jätkäsaari: un etaj deschis la nivelul străzii, un mijloc „calm” și un acoperiș „plin de viață”. Arhitecții au vrut să le aplice și în Wood City.

„Am avut senzația că zona va deveni destul de aglomerată și va fi formată din unități destul de mici, motiv pentru care ne-am propus să introducem un element de calm”, povestește Anttinen.

„Ideea este ca identitatea hotelului și a clădirii de birouri să se dezvăluie treptat pe măsură ce vă apropiați. Blocul nu trebuie să fie un semn de explicație în peisajul urban, deoarece există și abordări mai subtile pentru realizarea efectului dorit”, spune Vesa Oiva.

Planul blocului Anttinen Oiva Architects combină caracteristicile unui bloc deschis și unul închis. Toate planurile clădirii sunt pentagoane neregulate, iar între clădiri se deschid aspecte și vederi variate datorită formelor teșite și liniilor diagonale. Ferestrele înguste și lambriurile din lemn cenușiu conferă clădirii de birouri o înfățișare în dungi care, privită de la distanță, pare că conține doar două materiale.

„Un tip de clădire care ar fi putut fi aplicat aici pur și simplu nu a existat.”

La etapa de concurs, la parterul clădirii de birouri a fost proiectat un spațiu de informare, expoziție și educație legat de utilizarea lemnului ca material. Restul de șapte etaje urmau să fie închiriate ca birouri.

Era la latitudinea arhitecților să-și imagineze un spațiu în care ar fi firesc să prezinte cunoștințele despre lemn. Acest lucru a dus la tavanul de lemn ondulat, asemănător unei peșteri, de la parter. Fereastra care înconjoară clădirea imită adâncirile și ridicările aceluiași sistem de peșteri.

În 2016, Supercell, care avea nevoie de mai mult spațiu, a decis să închirieze clădirea ca nou sediu, iar doi ani mai târziu a cumpărat întreaga clădire. „Chiar dacă geometria și starea de spirit a holului au apărut dintr-un brief original diferit, a coincis cu experiența pe care Supercell a dorit să o evoce pentru persoanele care intrau în clădire. S-ar putea ca locația să fi fost factorul decisiv, dar este posibil ca designul holului să fi jucat un rol în decizia Supercell de a se muta în această clădire anume”, se gândește Oiva.

Cadrul parterului, precum și casele scărilor și puțurile ascensoarelor au fost turnate în beton deoarece, altfel, obținerea unei rigidități suficiente în structuri ar fi fost dificilă. De la al doilea nivel în sus, materialul este lemnul. Coloanele de lemn portante au fost lăsate la vedere, insuflând un ritm podelelor birourilor. În plus, s-a folosit mult lemn în finisaje și mobilierul fix.

În ciuda faptului că un cartier de construcții din lemn de dimensiunea Wood City nu a fost niciodată construit în Finlanda înainte, Pekka Heikkinen, profesor de practică în arhitectura lemnului la Universitatea Aalto vede lemnul ca o alegere naturală a materialului și în construcțiile la scară largă. Utilizarea contemporană a lemnului necesită un nou tip de estetică și tocmai asta a fost descoperit în Wood City: un element idiosincratic înrădăcinat în elementele contemporane din lemn.

Heikkinen a fost unul dintre jurați în cadrul competiției de design Wood City. Câștigătorul s-a remarcat printre propunerile cu design mai elaborat.

„Intrarea lui Anttinen și Oiva Architects a oferit de departe cea mai clară abordare. Gesturile subtile au fost aplicate cu succes pentru a ajunge la o soluție fascinantă. Câteva puncte cheie selectate sunt vizibile și în completarea.”

Pentru Heikkinen, estetica și ingineria unei clădiri sunt în esență interconectate – același lucru este valabil și cu durabilitatea și simplitatea. „Un argument a fost că diversitatea arhitecturală face orașele și clădirile interesante.”

Până în prezent, călătoria de nouă ani a lui Wood City a cunoscut o varietate de schimbări. De exemplu, în timpul proiectului au fost studiate mai multe soluții structurale diferite înainte ca grinzile, stâlpii și plăcile din cherestea laminată să fie alese pentru clădirea de birouri.

Clădirea de birouri a fost proiectată inițial pentru a oferi spațiu de închiriat care ar fi ușor de împărțit în secțiuni de diferite dimensiuni. Odată ce Supercell a achiziționat clădirea, a fost posibil să adapteze spațiile mai precis pentru a satisface nevoile proprii.

Compania de jocuri a vrut să se asigure că pot rămâne în clădire cât mai mult timp posibil și că pot face modificări rapide în spații, atunci când este necesar. „Ei au simțit că fiecare coloană era un obstacol pentru posibilele modificări. Odată ce au ajuns, aproximativ jumătate din coloane au fost eliminate.”

Proiectul camerelor a fost, de asemenea, revizuit. Companiile globale concurează pentru angajați oferind soluții care cresc satisfacția la locul de muncă, iar un avantaj al acestui lucru este grădinița pentru copiii angajaților Supercell, de la parter. Ultimul etaj se termină cu o cantină și un spațiu polivalent, ceea ce i-a inspirat pe arhitecți să reintroducă fereastra ovală care fusese planificată pentru nivelul superior în timpul etapei de concurs.

Designul interior a fost comandat de la firma americană de arhitectură Firm 151, care a proiectat și alte birouri Supercell. La un moment dat, arhitecții americani și reprezentanții Supercell au vrut să revizuiască planurile de etaj. „Ne-am luat o pauză și am petrecut trei luni reproiectând nivelurile birourilor în timp ce betonul era deja turnat pe șantier”, își amintește Halme. „Data de finalizare nu a fost însă amânată.”

În ciuda numeroaselor revizuiri, clădirea arată aproape exact ca în ilustrațiile din 2012. „Privind acum la clădirea terminată, îmi dau seama că ideile fazei de concurs s-au cristalizat și rafinat și mai mult”, contemplă Vesa Oiva.

În calitate de client și proprietar al viitoarei clădiri, Supercell a dorit să se implice îndeaproape în procesul de construcție. Compania proiectează jocuri în echipe neierarhice, independente, iar aceeași abordare a fost aplicată și șantierului.

Obiectivul a fost de a crea „cele mai bune condiții de muncă din lume” pentru angajații Supercell.

În fiecare vineri, reprezentanții Supercell, arhitecții și antreprenorii s-au întâlnit la fața locului pentru a discuta probleme acute și schimbările dorite. „Cu toții am simțit că facem o clădire care să satisfacă cu adevărat nevoile Supercell. A existat o legătură directă între echipa de proiectare și cea de implementare”.

Antti Aaltonen consideră că a fost benefic ca proprietarul clădirii să vină din afara industriei construcțiilor. „Supercell nu a fost împovărat cu rolul tradițional de dezvoltator – adică nu exista nicio premisă de a nu avea încredere în constructori”, consideră el.

„Arhitectura Wood City nu s-a schimbat, dar am justificat soluțiile astfel încât să îndeplinească standardele și reglementările.”

De-a lungul celor nouă ani de planificare, proiectare și construcție, reglementările privind construcția din lemn s-au schimbat de multe ori. Cum a afectat acest lucru Wood City?

„Aș susține că arhitectura Wood City nu s-a schimbat, dar că am justificat soluțiile din perspectiva siguranței la incendiu și a tehnologiei materialelor într-un mod în care acestea respectă standardele și reglementările”, spune Teemu Halme. Arhitecții consideră că Wood City poate servi drept exemplu pentru a accelera construirea viitoarelor proiecte de construcții din lemn și actualizarea reglementărilor.

„În timp ce sediul Supercell este o clădire adaptată pentru o anumită companie, ideea a fost că sistemul de cadru format din stâlpi, grinzi și plăci ar putea fi, de asemenea, utilizat la o scară mai largă.”

Wood City este un întreg cartier plin de noi idei de soluții spațiale, design unic și viață urbană în Jätkäsaari, în mijlocul orașului Helsinki. Wood City este un proiect dezvoltat în cooperare de Stora Enso și SRV și proiectat de Anttinen Oiva Architects.

Colaborarea arhitecților cu Stora Enso continuă de cealaltă parte a centrului orașului Helsinki, la Katajanokka, unde Anttinen Oiva Architects proiectează un sediu central dedicat construcțiilor din lemn pentru Stora Enso.

Citiți mai multe despre proiectele Stora Enso AICI.

Sursa: ark.fi, srv.fi, storaenso.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi