DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Amenzi mari pentru cei ce împiedică intervențiile contra urșilor agresivi

Recomandate

Pentru a preveni și combate atacurile unor exemplare de urs brun, când apar astfel de situații în interiorul localităților, autoritățile locale trebuie să intervină imediat, potrivit unui OUG apărut în luna iulie. Cei ce vor să împiedice aceste intervenții vor putea fi sancționați, începând de mâine, cu amenzi de până la 10.000 de lei, arată portalul avocatnet.ro.

Metodele de intervenție se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea acestuia.

Practic, OUG nr. 81/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 732/2021, stabilește “intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților”. Chiar dacă ordonanța este în vigoare din 26 iulie, amenzile pentru cei care vor să împiedice astfel de intervenții se pot aplica începând de mâine.

Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:

  • alungarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizarea și relocarea;
  • extragerea prin eutanasiere sau împușcare.

Tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de către personalul Gărzii forestiere.

Echipa de intervenție va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.

Potrivit OUG nr. 81/2021, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Concret, textul Ordonanței este așa: „Împiedicarea prin orice mijloace a intervenţiei imediate de către orice persoane constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune”.

Amenzile se pot aplica din 5 august 2021.

Sursa: Monitorul Oficial, avocatnet.ro.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi