DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

Incendii în Iacuția: Norii de fum au ajuns la Polul Nord, la 3.000 de km distanță

Recomandate

Incendiile de vegetaţie din acest an din regiunea siberiană Iacuţia din Rusia au produs deja o cantitate record de emisii de carbon. Fenomenul are loc cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului în care au loc de obicei astfel de focare, conform serviciului european de monitorizare prin satelit a atmosferei Copernicus, informează Reuters.

Specialiștii în mediu se tem că incendiile, alimentate de vreme călduroasă, dezgheaţă permafrostul şi turbăriile siberiene, eliberând şi mai mult carbon care a fost depozitat mult timp în tundra îngheţată.

Până în prezent, incendiile din acest an au mistuit peste 4,2 milioane de hectare în Iacuţia, degajând nori uriaşi de fum care au ajuns săptămâna aceasta până la Polul Nord, la mii de kilometri distanţă.

Emisiile produse de încălzirea climatică începând din iunie totalizează peste 505 megatone de dioxid de carbon echivalent, conform estimărilor Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAM). Cantitatea depăşeşte cu mult recordul de anul trecut, de 450 de megatone, înregistrată pe tot parcursul sezonului incendiilor, a declarat Mark Parrington, cercetător în cadrul CAM.

Iacuţia din nord-estul Siberiei este cea mai mare regiune a Rusiei, cunoscută pentru tundra sa şi iernile geroase. Dacă ar fi independentă, aceasta ar fi a opta cea mai mare ţară din lume.

Incendiile naturale fac parte din ciclul forestier din pădurile boreale nordice ale Rusiei, însă oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de amploarea şi intensitatea focarelor izbucnite în ultimii ani.

Aceasta a coincis cu încălzirea extremă din Arctica, unde temperaturile medii cresc de peste trei ori mai repede decât în restul lumii.

Oraşele din Iacuţia au fost uneori învăluite în fum atât de dens încât razele soarelui au fost blocate.

Luna trecută, Moscova a trimis trupe şi avioane pentru a veni în sprijinul pompierilor.

În această săptămână, fumul degajat din Iacuţia a parcurs peste 3.000 de kilometri ajungând până la Polul Nord.

„Ceea ce face acest lucru deosebit este faptul că masele de aer cu fum ajung atât de departe în nord. Nu cred că a mai înregistrat cineva aşa ceva înainte”, a declarat Santiago Gassó, specialist în ştiinţe atmosferice la Universitatea din Maryland din Statele Unite. ”Este la scară continentală”, a adăugat el.

Sursa: Agerpres

Foto: Kirill Shipstin, TASS

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi