DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

„Apostolii” PNRR. Secretarii de stat de la Mediu, trimiși de ministru în țară să promoveze împăduririle

Recomandate

Cinci din cei șase secretari de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vor pleca, în lunile martie și aprilie, în toată țara pentru a promova programul de împăduriri prin PNRR.

Inițiativa ministrului Tánczos Barna are în vedere o serie de acțiuni pe care secretarii de stat trebuie să le întreprindă fiecare în zona de care se va ocupa: întâlniri cu primari, fermieri, mediu de afaceri, etc.

Va fi o reală provocare pentru secretarii de stat să promoveze schema, întrucât niciunul nu se ocupă de Păduri. Cel mai probabil, au studiat intens în aceste zile detaliile din ghiduri pentru a putea face față eventualelor întrebări. Ministerul Mediului nu are desemnat un secretar de stat pentru sectorul silvic și forestier din decembrie 2021, de la plecarea secretarului de stat George Mierliță la conducerea Romsilva.

Singurii care au studii în domeniu sunt Ionuț Sorin Banciu și Levente Porzsolt, ingineri silvici. Chiar dacă Porzsolt a fost numit inspector general la Garda Forestieră Națională, va participa totuși și la campania de promovare – îl va înlocui pe secretarul de stat Róbert-Eugen Szép care oricum e geolog și a fost scutit de această sarcină.

Merită amintite studiile pe care le au secretarii de stat de la Mediu care vor trebui să discute despre împăduriri. Bogdan Balanișcu este licențiat în Electronică și telecomunicații, Cristian Valer Beșeni este specialist în Managementul Instituțiilor Europene, Dan Chiru e jurist, iar Lóránd Árpád Fülöp e licențiat în Comunicare și Relații Publice.

Revenind la programul stabilit de ministru, fiecare din cei 5 secretari de stat se va ocupa de o regiune, deci de mai multe județe. Va fi un adevărat „maraton” pentru împăduriri.

Iată zonele:

Ionuț-Sorin Banciu – Brașov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Gorj;

Lóránd Árpád Fülöp – Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Covasna;

Bogdan-Radu Balanișcu – Botoșani, Suceava, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea;

Dan Ștefan Chiru – Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Buzău, Brăila, Tulcea;

Cristian-Valer Beșeni – Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș;

Levente Porzsolt – Hunedoara, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova.

Primele întâlniri au fost deja stabilite și se vor desfășura conform următorului calendar:

Joi, 02 martie:

  • județul Ilfov (Dan-Ștefan Chiru)
  • județul Teleorman (Ionuț-Sorin Banciu)

Luni, 06 martie:

  • județul Satu Mare (Cristian-Valer Beșeni)

Marți, 07 martie:

  • județul Cluj (Lóránd Árpád Fülöp)

Joi, 09 martie:

  • județele Prahova și Dâmbovița (Levente Porzsolt)
  • Județul Giurgiu (Dan-Ștefan Chiru)

Vineri, 10 martie:

  • județul Sibiu (Lóránd Árpád Fülöp)

Ministerul anunță că la întâlnirile de lucru vor fi invitați reprezentanți ai prefecturilor, ai consiliilor județene, ai unităților administrativ-teritoriale de pe raza fiecărui județ, ai producătorilor agricoli locali și ai altor deținători de terenuri pretabile pentru împădurire, persoane fizice sau juridice (indiferent de mărime și formele asociative ale acestora), ai structurilor silvice județene și regionale, precum și exponenți ai presei locale.

Reamintim că România și-a asumat să împădurească 25.000 de hectare până la finalul anului și în total 56.000 de hectare până în 2026. 

Pentru campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, Ministerul Mediului gestionează nu mai puțin de 730.000.000 euro, prin PNRR.

Sursa: Ministerul Mediului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi