DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Noua metodă de identificare a lemnului ilegal: spectrometria în masă

Recomandate

Cercetătorii de la US Fish and Wildlife Service (USFWS) au dezvoltat o metodă de identificare a lemnului ilegal folosind spectometria în masă, anunță cen.acs.org.

Potrivit Chemical and Engineering News, valoarea estimată a comerțului ilegal cu lemn din 2017 s-a apropiat de 150 de miliarde de dolari. USFWS a jucat un rol esențial în dezvoltarea unei tehnici de identificare a lemnului, date pe care le-a transmis laboratoarelor criminalistice din mai multe state. Tehnica se numește analiză directă în spectrometrie în masă în timp real sau DART-MS. Grupul de molecule pe care îl analizează ajută la identificarea speciei și, uneori, chiar a regiunii din care provine o bucată de lemn.

Spectrometria în masă obține informații despre moleculele dintr-o probă prin ionizarea lor și apoi prin măsurarea raportului masă-încărcare. În timp ce spectrometrele de masă tipice fac acest lucru în vid, DART-MS ionizează probe în aer liber într-un proces cunoscut sub numele de ionizare ambientală.

Lemnul este mai complex decât majoritatea materialelor și asta îl face și mai greu de analizat decât amestecurile tipice de droguri, de exemplu. Pentru a simplifica analiza datelor DART-MS, chimistul Edward Sisco de la Institutul Național de Standarde și Tehnologie (NIST) și colegul său Arun Moorthy au creat recent un program software pentru a facilita analiza lemnului.

„Numărul de compuși care se află într-o probă de lemn este cu mult, mult mai mare decât ceea ce avem în amestecurile noastre de medicamente”, spune Moorthy.

Oamenii de știință identifică de obicei o singură moleculă „ilegală” și compară spectrul acesteia cu câteva vârfuri de semnătură dintr-o probă pură. Dar analiza amprentei unei specii de lemn implică analiza întregului spectru DART-MS al acesteia, care poate include vârfuri care încă nu s-au potrivit cu anumite molecule. Procesul de potrivire a speciilor pe care îl utilizează USFWS începe, ca un protocol al unui laborator de analiză de droguri, prin căutarea unui spectru de ioni de semnătură care se potrivesc cu una sau mai multe specii de referință în baza de date.

Apoi, cercetătorii compară amprenta moleculară completă a probei necunoscute cu speciile care s-ar putea potrivi. Uneori, procesul dă o specie clară. Alteori, cu destule informații în baza de date, cercetătorii pot chiar să facă diferența între populații distincte geografic ale aceleiași specii. Sau, în alte cazuri, se pot apropia de un gen sau de o familie. Cercetătorii trebuie să încarce bază de date cu multe spectre de probe individuale pentru a capta diversitatea chimică în cadrul unei specii. Fiecare stejar roșu, de exemplu, este distinct genetic – și acea individualitate poate fi reflectată în diferențe subtile la nivelul fiecărei molecule pe care o produce.

„Există o competiție pentru a crea tehnologii care să permită detectarea lemnului ilegal”, spune Mark Roberts, fondatorul unei firme de consultanță în drept de mediu numită Eco Policy Advisors, care se concentrează asupra infracțiunilor internaționale legate de lemn.

DART-MS este una dintre tehnicile de identificare a arborilor, dar mai sunt și altele. Mai multe porturi din SUA au instalat sisteme de imagistică sofisticate care captează fotografii multispectrale, pe care specialiștii le pot investiga ulterior. Alte laboratoare efectuează analize genetice.

Sursa: cen.acs.org

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi