Asociația în Beneficiul Vânătorilor și Activității de Vânătoare (ABVAB) a transmis către Guvern, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii și APIA un document prin care susține că implementarea GAEC-urilor (standarde privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor) sunt obligatorii, deși fermierii cer o derogare, pe 2024, în revendicările lor. Mai exact, o derogare de la GAEC 8.
Conform legii, GAEC 8 vizează procentajul minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor neproductive. Mai simplu spus, 4% din teren să fie lăsat pârloagă. GAEC 8 instituie obligații privind menţinerea elementelor de peisaj, interzicerea tăierii gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor, precum și măsuri pentru evitarea speciilor de plante invazive. Fermierii nu sunt de acord și cer o amânare. „Derogarea de la GAEC 8 ar submina eforturile de conservare a biodiversității și de promovare a unei agriculturi durabile”, spun însă vânătorii.
Redăm memoriul ABVAB:
„Stimate domnule Prim-ministru, stimați domni Miniștri, stimate domnule Director General și stimați fermieri,
În contextul actual al României, observăm o tensiune între necesitățile imediate ale sectorului agricol și imperativele pe termen lung ale conservării biodiversității și sustenabilității ecologice. Asociația în Beneficiul Vânătorilor și a Activității de Vânătoare recunoaște și susține o mare parte dintre preocupările fermierilor. Cu toate acestea, subliniem că implementarea GAEC 8, conform Planului Național Strategic (PNS), nu este doar esențială, ci și urgentă pentru protejarea biodiversității, în special a populațiilor de iepure de câmp și potârniche, care sunt într-o scădere alarmantă în zonele de câmpie din sudul, estul și, parțial, în celelalte regiuni ale României.
În zonele de câmpie din România, am asistat la o intensificare a practicilor agricole, cu o utilizare maximizată a terenurilor. Acest fenomen a condus la eliminarea marginilor de câmp și a altor elemente neproductive și chiar a drumurilor de exploatare agricolă, ceea ce a avut un impact negativ semnificativ asupra habitatelor naturale. Ca rezultat, specii importante cinegetice precum iepurele de câmp și potârnichea au suferit un declin dramatic inclusiv din cauza agriculturii intensive în același timp în care acestea se aflau deja în declin din cauza braconajului cu câini ogari sau metiși de ogari, înmulțirea prădătoarelor cu păr și pene și pășunatului ilegal pe terenurile agricole.
GAEC 8, parte integrantă a PNS, reprezintă un pilon central în eforturile de conservare a biodiversității. Prin promovarea menținerii și creării de elemente neproductive, cum ar fi marginile de câmp și perdelele forestiere de protecție, GAEC 8 nu numai că contribuie la conservarea biodiversității, dar și oferă un refugiu vital pentru specii cinegetice precum iepurele de câmp și potârnichea, a căror existență este amenințată. Integrarea zonelor neproductive, precum perdelele forestiere de protecție și marginile de câmp, în peisajul agricol, nu este doar o cerință a Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene prin GAEC 8, dar reprezintă și o strategie vitală pentru menținerea unui echilibru ecologic și pentru creșterea durabilității agriculturii.
Aceste elemente oferă beneficii substanțiale atât pentru conservarea biodiversității, cât și pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității practicilor agricole. Beneficiile aduse de zonele neproductive sunt diverse și interconectate. De la crearea unui habitat esențial pentru diferite specii de faună și floră, până la îmbunătățirea calității solului și a apei, aceste zone contribuie semnificativ la sănătatea ecosistemelor și la productivitatea agriculturii.
În plus, prin reglarea microclimatelor și aportul la controlul natural al dăunătorilor, aceste zone neproductive demonstrează că o abordare holistă și integrată a gestionării terenurilor agricole poate aduce beneficii pe multiple planuri: ecologic, economic și social.
Implementarea GAEC 8 este nu doar o necesitate ecologică, ci și o oportunitate economică semnificativă pentru fermierii români. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România beneficiază de fonduri financiare considerabile care susțin înființarea de perdele forestiere, oferind astfel un stimulent puternic pentru adoptarea practicilor sustenabile. Prin PNRR se alocă aproximativ 21.000 de euro pentru înființarea fiecărui hectar de perdele forestiere, o sumă semnificativă care acoperă costurile inițiale precum și îngrijirea acestora în primii 5 ani. Aceasta este completată de o primă de sechestrare forestieră de 456 euro pe an pe hectar, care se acordă timp de 20 de ani, și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 de euro pe an pe hectar pentru o perioadă de 12 ani. Aceste sume oferă un sprijin financiar robust, care compensează pentru potențiala pierdere de venit datorată reducerii suprafeței cultivate.
Ori, în acest context, cererea fermierilor de a obține derogări de la aplicarea GAEC 8 pentru anul curent nu este justificată, având în vedere suportul financiar considerabil și direct accesibil prin PNRR, care oferă resurse ample pentru implementarea acestor măsuri esențiale. Fondurile PNRR, chiar dacă nu au fost concepute special pentru acest scop, pot ușura povara financiară a conformării cu standardele GAEC, sprijinind fermierii în adoptarea practicilor sustenabile care nu doar protejează mediul, dar și asigură viabilitatea pe termen lung a activităților agricole.
Prin urmare, derogarea de la GAEC 8 ar submina eforturile de conservare a biodiversității și de promovare a unei agriculturi durabile, într-un moment în care există oportunități semnificative de finanțare și suport pentru aceste inițiative. Deși fondurile PNRR dedicate înființării de perdele forestiere de protecție reprezintă o inițiativă valoroasă, trebuie recunoscut faptul că nu toți fermierii vor putea accesa aceste fonduri, din cauza unor condiții de eligibilitate specifice, precum cerința ca terenurile destinate înființării perdelelor forestiere să nu fie grevate de sarcini, o situație comună pentru fermierii care au ipotecat terenurile pentru obținerea de credite necesare achiziției de utilaje sau capacități de stocare a cerealelor. În plus, fondurile PNRR nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile tuturor fermierilor interesați de această inițiativă.
În acest context, este esențial ca Guvernul să extindă sprijinul financiar reprezentat de prima de sechestrare forestieră de 456 euro pe an pe hectar pentru 20 de ani și compensația pentru pierderea de venit agricol de 190 de euro pe an pe hectar pentru 12 ani, și fermierilor care aleg să înființeze perdele forestiere de protecție din fonduri proprii. Totodată ar trebui ca Guvernul să modifice condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor PNRR destinate înființării de perdele forestiere astfel încât să se accepte la finanțare și terenurile grevate de sarcini dacă, spre exemplu, acestea sunt ipotecate în favoarea unei instituții de creditare iar instituția de creditare își dă acordul pentru înființarea de perdele forestiere pe terenul în cauză. Aceaste măsuri vor asigura că toți fermierii, indiferent de situația financiară sau de îndatorare, au posibilitatea să contribuie la inițiativele de conservare a mediului și să beneficieze de sprijinul guvernamental pentru eforturile lor de a implementa practici agricole sustenabile și responsabile ecologic.
Astfel, se va asigura o abordare mai echitabilă și inclusivă în promovarea sustenabilității în sectorul agricol, permițând unui număr mai mare de fermieri să participe activ la eforturile de conservare și protecție a mediului. Aceaste politici nu doar că sprijină fermierii în demersurile lor de îmbunătățire a practicilor agricole, dar contribuie și la atingerea obiectivelor mai largi de mediu și sustenabilitate la nivel național și european.
Încheiem prin a repeta faptul că, în timp ce înțelegem și susținem preocupările fermierilor, trebuie reținut că implementarea GAEC 8 nu este doar în interesul conservării biodiversității, ci și în beneficiul pe termen lung al agriculturii durabile. Este crucial să găsim un echilibru între producția agricolă și conservarea mediului, pentru a asigura un viitor sustenabil atât pentru sectorul agricol, cât și pentru patrimoniul natural al României.
Asociația în Beneficiul Vânătorilor și Activității de Vânătoare îndeamnă autoritățile și fermierii să colaboreze pentru implementarea GAEC 8. Este esențial să lucrăm împreună pentru a asigura un mediu în care agricultura și conservarea naturii nu doar coexistă, ci se întăresc reciproc. În acest sens, solicităm autorităților să continue sprijinul financiar și tehnic pentru fermieri, iar fermierilor să adopte practici care susțin biodiversitatea și sustenabilitatea pe termen lung”.