Cea mai mare amenințare la adresa balenelor o reprezintă accidentarea lor de către nave, fapt ce are potențialul de a provoca dispariția acestei specii, relatează Euronews.
Cele 1,3 milioane de balene rămase în oceane se confruntă cu un trafic maritim tot mai dens atunci când ies la suprafață și călătoresc către zonele lor de hrănire sau de reproducere.
Traficul maritim global a crescut de patru ori între 1992 și 2012. În unele colțuri ale lumii, precum Arctica, s-a dublat între 2013 și 2018. Numărul balenelor, între timp, este în scădere.
De când vânătoarea comercială de balene a fost interzisă în 1986, cea mai mare amenințare măsurabilă la adresa balenelor luată în considerare este captura accidentală. Se estimează că 300.000 de exemplare se îneacă anual după ce s-au încurcat în plasele de pescuit.
Dar ar putea exista o amenințare mai mare: loviturile navelor, care nu sunt atât de ușor de măsurat, dar pot fi la fel de letale.
„Este foarte greu de știut câte au fost efectiv afectate de unele dintre aceste amenințări dacă trupurile lor se scufundă și nu au fost niciodată găsite”, spune directorul de politici la Whale and Dolphin Conservation Society North America, Sue Fisher.
Ciocnirile cu nave mari trec adesea neobservate și neraportate.
„Multe balene sunt găsite blocate pe țărm cu răni de impact care arată că au fost lovite de o navă”, adaugă ea.
Pentru unele populații, cum ar fi balena din Atlanticul de Nord, al cărei habitat principal sunt apele aglomerate de pe coasta de est a SUA și Canada, problema este și mai mare. Mortalitatea datorată loviturilor de nave poate face diferența între dispariție și supraviețuire, afirmă Comisia Internațională de Vânătoare a Balenelor pe site-ul său.
Balenele joacă un rol semnificativ în sprijinirea ecosistemelor marine sănătoase și în combaterea schimbărilor climatice. Ele furnizează nutrienți fitoplanctonului, care absorb 40% din tot CO2 produs pe planetă.
De asemenea, mamiferele marine gigantice captează aproximativ 33 de tone de CO2, ceea ce reprezintă de 1.500 de ori mai mult decât absoarbe un copac într-un an.
Sursa: euronews.com
Foto: pxhere.com