DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.6 C
București
12.5 C
Sibiu
13.5 C
Suceava
9.8 C
Covasna
12.1 C
Piatra Neamț
10.7 C
Braşov
13.8 C
Bistrița
13.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Director companie mobilier: „Trebuie să avem o politică de valorificare superioară a lemnului”

Recomandate

Directorul general al companiei de mobilier „Bradul Măneciu” susține, într-un interviu acordat revistei „Mobila”, că anul 2021 a fost mai greu ca 2020 și mult mai dificil ca anii trecuți. Pe lângă lipsa interacțiunii cu posibilii clienți, au fost fluctuațiile materiilor prime, instabilitatea economică și politică.

„Din punctul meu de vedere ar trebui un agreement pe termen scurt și mediu, cu viziune pe termen lung, între stat și mediul privat. Să ni se explice care este direcția, care este interesul economic al momentului. Ne bazăm pe agricultură, pe producție, încotro mergem? În speță, în privința producției de mobilă, trebuie să avem o politică de valorificare superioară a lemnului. Materia primă lemnoasă se vinde de 2-3 ori mai scump la licitații, prețurile nu sunt doar exagerate, ci nerealiste.

Noi, producătorii de mobilă, nu avem nicio șansă în fața celor care fac export de buștean. Legea este interpretabilă, s-a pus doar lemn rotund, lemnul ecarisat nu și, în continuare, se exportă buștean. Iar criza de lemn se va adânci și mai mult din cauza evaluării amenajamentelor silvice.

În noul Cod Silvic, din 2022, 50% din masa lemnoasă trebuie exploatată de către ROMSILVA în regie proprie, ceea ce înseamnă că firmele de exploatare vor licita doar pe 50% și, din nou, va crește artificial prețul masei lemnoase. Licitația electronică pe care o organizează ROMSILVA nu este, în niciun caz, în avantajul producătorilor de mobilă. Era normal să fie sprijiniți cei care dau mai multă valoare lemnului. Însă, toată lumea se înscrie, noi anunțăm de la început că suntem posesori de certificat de atestare și ne exprimăm dreptul de preempțiune, dar imediat apar cei care cresc prețul exagerat, astfel încât noi nu ne mai permitem să cumpărăm”, explică Adrian Pupeză.

Probleme mari și cu forța de muncă

„Am încercat să aducem forță de muncă din afara țării, însă și aici ne izbim de birocrație. Deși dosarele lor de muncă sunt aprobate, lipsa de personal din ambasadele României face ca înregistrarea dosarelor să fie greoaie, iar procesul să dureze câteva luni”, spune managerul companiei.

Ca să supraviețuim pe piața internațională, trebuie să devenim competitivi, să avem un raport corect calitate-preț.

„Bradul Măneciu” produce canapele, fotolii, scaune, dormitoare, livinguri, mobilă pentru hotel, piese de mobilier pentru bar și restaurant, în stil clasic sau modern, pe dimensiuni variate și finisaje din lemn masiv, cu tapițerii într-o gamă largă de culori. 70% din producție este realizată pentru export, restul intern, pentru HoReCa, dar și pentru proiecte rezidențiale.

Sursa: revistamobila.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi