Bătălia giganților: titlul de „cea mai înaltă clădire de lemn din lume”, câștigat de Ascent

0
551

Ascent, un bloc-turn din lemn masiv de 86,6 metri înălțime din Wisconsin, SUA, proiectat de Korb + Associates Architects, a fost certificat drept cea mai înaltă clădire din lemn din lume.

Clădirea de 25 de etaje a fost inaugurată în iulie. Are fundație de beton, material din care sunt făcute și liftul, și scările, restul structurii fiind realizat din cherestea laminată încrucișată (CLT) și glulam.

Ascent a fost certificată drept cea mai înaltă clădire din lemn din lume, precum și cea mai înaltă clădire hibridă lemn-beton din lume, de către Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

Blocul-turn, care găzduiește apartamente de lux și birouri, a detronat o structură similară din Norvegia – Mjøstårnet, de 85,4 metri înălțime.

Proiectat de Korb + Associates Architects (KA), Ascent a fost construit în mai puțin de doi ani. Potrivit lui Korb, pe lângă faptul că oferă „estetică superioară”, lemnul utilizat captează suficient CO2 și echivalează cu scoaterea din trafic a 2.400 de mașini timp de un an.

Ascent va avea în curând concurență cu o clădire a arhitectului danez Schmidt Hammer Lassen, care proiectează un bloc de locuințe de 100 de metri înălțime din Elveția. Acela va deveni cea mai înaltă clădire din lemn din lume, când va fi finalizată, în 2026.

Totodată, firma de arhitectură canadiană Icon Architects și-a lansat recent proiectul pentru un turn de 31 de etaje în Toronto, care ar avea 90 de metri înălțime, care, dacă va fi finalizat, va deveni cea mai înaltă structură din lemn masiv din America de Nord.

Sursa: deezen.com

Foto: Korb and Associates Architects

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.