SUA: Exporturile de peleţi sunt la niveluri record

0
1184

Aprovizionarea cu peleţi din lemn proveniţi din Rusia, Belarus şi Ucraina către centralele din Europa Occidentală a fost grav afectată, drept urmare prețul peleților din America de nord a crescut semnificativ.

Un articol publicat The Wall Street Journal arată efectele pe care nimeni nu le-a luat în calcul până acum. Mai exact, odată cu aceste întreruperi, a fost declanșată o creștere fără precedent a prețurilor pentru pereții proveniți din America de Nord, arată capital.ro.

În acest sens, datele oficiale publicate de Serviciul agricol extern al SUA arată că exporturile americane de peleţi, care au crescut constat în ultimul deceniu, au depăşit deja nivelul record atins în 2021, moment în care au fost vândute în străinătate peste 7,4 milioane de tone de peleţi.

În același timp, sursa citată mai arată și că preţul mediu înainte de costurile cu livrarea a urcat şi el până la aproape 170 de dolari pe tonă, de la aproximativ 140 de dolari pe tonă cât era anul trecut.

Referitor la livrările on-the-spot, care sunt limitate într-un domeniu care se bazează în principal pe contractele cu livrare pe termen lung, în acest caz, preţurile sunt duble faţă de preţul mediu, arată The Wall Street Journal.

Ca în orice altă situație, există câștigători, dar și pierzători. În acest caz, câștigătorul principal este firma Enviva Inc., din Bethesda, Maryland, care este responsabilă pentru cea mai mare parte din exporturile americane de peleţi şi principalul său investitor, fondul Riverstone Holdings LLC, care deţine o participaţie de 42%.

În ultimii doi ani de zile, datele pe care WSJ le-a analizat arată că acțiunile Enviva au adus investitorilor un randament de 114%, adică mai mult decât dublu faţă de randamentul total de 46% al companiilor din indicele S&P 500 în aceeaşi perioadă.

Având în vedere creșterea fără precedent a acțiunilor, firma Enviva a decis să mai construiască alte noi fabrici de peleți în sudul SUA, dublându-și astfel capacitățile de producție în următorii cinci ani.

Iar odată cu creșterea capacităților de producție au apărut și mai muți clienți. Astfel, conform WSJ, cea mai recentă tranzacție s-a făcut în cursul zilei de joi, săptămâna trecută, atunci când Enviva a semnat un contract de aprovizionare pe 5, 10 ani, dar și 15 ani cu noi clienți din Germania.

Unul dintre noii clienți ai firmei are în plan să ardă peleții pentru a putea produce agent termic, în timp ce altul are în plan să înlocuiască lignitul şi gazele naturale, al căror preţ a crescut mai mult decât pentru peleţi, având în vedere criza actuală.

De cealaltă parte, un alt client din Europa acceptat să plătească preţuri mai mari în schimbul unor volume mai mari garantate, arată WSJ.

În ciuda faptului că specialiștii, dar și marea majoritate a ONG-urilor au transmis nenumărate avertismente conform cărora arderea de lemn pentru producția de electricitate nu este mai curată precum arderea de cărbune, având în vedere emisiile de CO2, situația actuală nu a făcut lucrurile prea favorabile.

Acest lucru este confirmat de cererea din SUA, care era în creştere înainte de invazia din Ucraina și care a dus la interzicerea importurilor din statul agresor, precum şi din Belarus, în timp ce livrările din Ucraina înregistrează perturbări.

O reacție în acest sens a venit din partea lui Brooks Mendell, director la firma de consultanţă Forisk Consulting. Conform estimărilor făcute de specialist, o cantitate de aproximativ trei milioane de tone de peleţi din Rusia, Ucraina şi Belarus va trebui să fie înlocuită în Europa Occidentală.

Totodată, acesta mai adaugă că preţurile la cărbune şi gaze naturale în Europa au explodat din cauza livrărilor reduse din Rusia, ceea ce face din peleţi o alternativă atractivă pentru foarte multe companii și nu numai.

Strategia UE privind tranziția de la cărbune la gaze naturale a devenit „un risc”

La rândul său, directorul general, John Keppler spune că firma se aşteaptă să anunţe în curând locaţia celei de-a treia fabrici cu o capacitate de 1,1 milioane tone pe an, având în vedere cererea extrem de mare din ultimele luni de zile.

„Avem tendinţa de a construi facilităţi acolo unde alţii au plecat. Având în vedere tendinţa pe termen lung de scădere a cererii de hârtie şi celuloză, asta nu a fost greu”, spune John Keppler.

Cei mai mulți analiști însă trag un semnal de alarmă cu privire la modificarea politicilor guvernamentale, care  reprezintă una dintre principalele ameninţări la adresa afacerilor Enviva şi altor producători.

În luna mai a acestui an spre exemplu, comisia de mediu din Parlamentul European a votat în favoarea încetării încurajării arderii de biomasă din lemn prin eliminarea subvenţiilor şi modificarea modului de calcul al emisiilor. Pe de altă parte, plenul Parlamentului va trebui să fie de acord cu aceste modificări pentru a deveni lege.

Nici măcar directorul general de la Enviva, John Keppler, nu crede că cererea Europei pentru peleţi se va diminua, având în vedere care sunt alternativele. El a declarat, potrivi WSJ că deși Europa avea o strategie privind tranziția de la cărbune la gaze naturale, acum riscurile sunt mult mai mari.

„Europa avea o strategie de tranziţie de la cărbune la gaze naturale. Astăzi această strategie nu este altceva decât risc”, susţine John Keppler.

Sursa: capital.ro

Foto: envivabiomass.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!