Acţionarii companiei Bencomp (producător de profile din lemn compozit care foloseşte ca materie primă deşeuri de plastic şi lemn), spun că 80% din producţie are la bază făina de lemn şi masa plastică, însă în acest moment materia primă este insuficientă şi trebuie suplimentată cu materiale reciclate din import. Pentru că în România nu există o fabrică de făină de lemn, compania a aplicat pentru un proiect european prin care, în judeţul Arad, va produce făină de lemn pentru a o integra în produsul finit, arată zf.ro.
În prezent, la fabrica din Buzău se produc lunar 300 – 400 de tone de profile din lemn compozit, pentru care Bencomp utilizează 270 – 360 tone de deșeuri din lemn și din mase plastice, plus circa 10% aditivi care potențează calitățile naturale ale lemnului și pe cele de durabilitate ale plasticului.
Profilele din lemn compozit produse în fabrica de la Buzău se utilizează în principal la amenajari exterioare precum pardoseli (deck-uri) pentru terase și piscine, pontoane, alei pietonale; împrejmuiri (garduri, balustrade, balcoane), la placarea fațadelor de clădiri și mobilier urban.
„Principalii furnizori de materii prime reciclate (rumeguș de lemn, granule HDPE) sunt producători români. Deșeurile de lemn provin din prelucrarea articolelor din lemn (de exemplu a mobilierului), din paleți care nu mai pot fi refolosiți, iar granulele HDPE reciclate de la reciclatori care prelucrează deșeurile din plastic, care altfel, cel mai probabil, ar ajunge la groapa de gunoi”, explică pentru Forbes Cristina Isabela Bene, acționar majoritar Bencomp Buzău.
În prezent, compania derulează un proiect de investiţii în valoare de 9,6 milioane de lei prin programul REGIO – Programul Operaţional Regional 2014-2020, care are ca obiectiv creșterea capacității de producție a fabricii cu 50%. Totodată, compania are în plan deschiderea unei fabrici ce va avea ca obiect de activitate producția de făină de lemn și brichete de lemn, la Arad. Un alt proiect important privește intrarea pe piața de uși în anul 2024.
„Investiția este estimată la aprox. 25 milioane de lei, astfel devenind primii producători europeni de uși de lemn compozit – uși WPC. Estimăm că implementarea proiectului, care presupune și măsuri de îmbunătăţire a calităţii mediului înconjurător şi de asigurare a egalităţii de şanse şi tratament, va dura în jur de un an, un an și jumătate”, explică Cristina Bene.
De asemenea, producția de uși va atinge o altă nevoie de reciclare, cea a deșeurilor de PVC, un material care în mare parte ajungea pe groapa de gunoi.