DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
16.2 C
Sibiu
17.8 C
Suceava
11.4 C
Covasna
13.6 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
14.1 C
Bistrița
14.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Bilanțul Gărzii Forestiere Naționale: Semestrul I 2024

Recomandate

Garda Forestieră Națională (GFN) coordonează activitatea gărzilor forestiere teritoriale și efectuează inspecții și controale, conform instrucțiunilor inspectorului general. Aceasta asigură aplicarea politicilor autorităților publice centrale responsabile de silvicultură, în domeniul silvic și în cel cinegetic, conform reglementărilor în vigoare.

Recent, Garda Forestieră Națională a făcut public raportul de activitate, pentru primele 6 luni ale anului 2024, cu date exacte și cifre, o dovadă de transparență și verticalitate. 

Domeniul silvic – număr de controale

Activitatea în sectorul silvic este prezentată în detaliu, regăsindu-se numărul de controale efectuate pe parcursul a jumătate de an. Acestea fac referire la circulația  materialelor lemnoase, la inspecțiile instalațiilor și depozitelor de materiale lemnoase, controale de fond, parțiale și de exploatare, dar și alte tipuri de controale.

Intervențiile GFN au fost marcate de o creștere semnificativă a numărului de controale, în special în ceea ce privește circulația materialelor lemnoase și instalațiile de depozitare. 

Luna aprilie s-a remarcat ca fiind cea mai activă, înregistrând cel mai mare număr de controale privind circulația materialelor lemnoase, 451 la număr. Ianuarie a înregistrat cele mai puține controale la această categorie, 149 la număr.

Cele mai multe controale ale instalațiilor și depozitelor de materiale lemnoase au fost realizate în aprilie, 333 la număr. Cel mai mic număr de controale de acest tip este la fel ca în situația anterioară, în luna ianuarie, adică 120 la număr.

În luna februarie au fost realizare cele mai multe controalele de fond/parțiale, 135 la număr, precum și cele mai multe controale de exploatare, 268.

Controalele de fond/parțiale, dar și cele de exploatare au înregistrat cel mai mic număr în ianuarie

Domeniul silvic – verificările realizate prin sistemul SUMAL 2.0

În cazul acestui raport, Garda Forestieră Națională s-a orientat spre intensitatea utilizării sistemului SUMAL 2.0, marcând numărul corecțiilor de erori, stocuri și APV, verificările procedurale (cum ar: fi verificarea pozelor, traseelor, destinatarilor, localizării sau provenienței), dar și numărul verificărilor de stocuri sau operațiuni.

Cel mai mare număr de corecții: 874, a fost înregistrat în luna martie. Aceasta a fost o perioadă intensă de revizuire a datelor.

Cel mai mic număr de corecții: 653, înregistrat în luna ianuarie

În cazul verificărilor procedurale, în luna aprilie a fost înregistrat cel mai mare număr, 3.623.

Acestea au fost mai puține la începutul anului, 421 la număr.

Verificările stocurilor/operațiunilor a atins numărul maxim în luna mai (475). Cele mai puține au fost înregistrate la fel, la începutul acestui an (274).

Ca și în raportul anterior, putem observa că începutul a fost mai greu, însă evoluția nu s-a lăsat așteptată prea mult.

Domeniul silvic – infracțiuni detectate

Acest raport cuprinde numărul infracțiunilor constatate, precum ar fi tăierea ilegală de arbori, furtul de arbori, folosirea ilegală a dispozitivului special de marcat, infracțiunile informatice, fals, uz de fals, transport peste 10 mc fără documente legale, dar și numărul de sesizări penale formulate și al contravențiilor înregistrate.

 În luna martie au fost sesizate 40 de tăieri ilegale de arbori. 

În aceeași lună au fost furați 28 de arbori, la fel. 

În martie au fost înregistrate și cele mai multe folosiri ilegale a dispozitivului special de marcat – 8 la număr. Surprinzător, cele mai multe infracțiuni informatice, fals, uz de fals, transport peste 10 mc fără documente legale, au fost înregistrate în ianuarie (9). Totuși, cele mai multe sesizări penale formulate au fost în februarie, 32 acte de sesizare.

Numărul contravențiilor constatate a fost cel mai mare în aprilie – 1.600

Cel mai mare volum de material lemnos tăiat ilegal a fost înregistrat în luna iunie – 2.088 mc. Următoarea lună, din topul clasamentului este martie, cu 1.553 mc rezultat din fapte infracționale și 1.475 mc rezultat din fapte contravenționale. Luna mai a înregistrat doar 162 mc de material lemnos tăiat fără drept, rezultat din fapte infracționale, și doar 26 mc rezultat din fapte contravenționale.

Valoarea cea mai mare a amenzilor contravenționale aplicate a fost în luna aprilie, 3.145.000 lei,  dar scade drastic în mai (1.585.000 lei). Valoarea cea mai mică a amenzilor contravenționale aplicate se înregistrează la începutul anului, cu doar 630.250 lei.

Deci, de la începtul acestui an, valoarea amenzilor aplicate a început treptat să crească.

Valoarea prejudiciilor constatate din infracțiuni/contravenții a atins cea mai mare sumă în luna iunie, 1.199.403 lei și rezultă din infracțiuni, cea din contravenții atingând valoarea maximă în luna martie (160.860 lei).

Cea mai mare cantitatea de material lemnos confiscată fizic a fost în luna februarie 621 mc, lemn de lucru și 519 mc, lemn de foc. 

Cea mai mare cantitate de materialul lemnos confiscat valoric s-a înregistra în luna ianuarie fiind vorba despre 19.222 mc.

Valoarea materialului lemnos confiscat valoric atinge cea mai mare sumă, de 6.735.383 lei, în luna iunie.

Domeniul cinegetic 

Cel mai mare număr de controale s-a înregistrat în februarie (531), iar cel mai mic număr în aprilie (176). 

Verificările la birou sau la sediu gestionarilor privind respectarea regimului autorizațiilor de vânătoare  sunt și ele destul de numeroase, luna mai plasându-se pe primul loc, cu 153 de verificări. La începutul acestui an s-au efectuat și multiple verificări privind reașezarea/suplimentarea cotelor de recoltă pe fondurile cinegetice, fiind 84 la număr. 

Numărul de fapte contravenționale constatate este cel mai mare în luna martie (54), restul lunilor fiind mult mai mic.

Valoarea prejudiciilor constatate din infracțiuni ating în iunie suma de 16.586 euro. Iar valoarea amenzilor contravenționale atinge suma de 43.750 lei în luna martie.

Cele mai multe acțiuni de populare/repopulare cu specii de faună de interes cinegetic pe fondurile cinegetice au fost realizate în luna mai, 25 la număr.

În luna februarie și martie au fost realizate cele mai numeroase acțiuni de verificarea/întocmire a studiilor de evaluare a faunei cinegetice, 84 la număr.

Numărul proceselor verbale de constatare la care s-a participat, privind pagubele cauzate de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic sunt numeroase, mai ales în luna iunie (157 la număr) și în luna mai (159 la număr).În ce privește numărul de verificări privind pagubele produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic în luna mai s-au realizat 100, iar în luna iunie 167.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi