DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

3.4 C
București
1.3 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
-0.3 C
Covasna
2.1 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
1.2 C
Bistrița
2.7 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Tăiere vs defrișare, confuzii și aluzii

Recomandate

Defrișarea pădurilor este un subiect des abordat în societate sau în campanii politice însă mulți confundă cu exploatarea lemnului cu defrișarea. Defrișarea înseamnă tăierea pădurii și schimbarea categoriei de folosință a terenului, acolo unde se fac defrișări (vezi construcția de drumuri) nu va mai fi pădure.  Nu spunem niciodată pentru că vegetația forestieră își reintră singură în drepturi atunci când omul lasă garda jos și nu mai întreține terenurile sau infrastructura.

Așa se poate lauda astăzi și România cu 500.000 ha de terenuri cu vegetație forestieră, o pădure nouă, nouță, care absoarbe și sechestrează carbonul, și pentru existența căreia nu am făcut absolut nimic, sau mai bine zis nu am mai avut puterea de a întreține terenurile, pășunile, drumurile și căile ferate care acum în cele mai multe cazuri sunt păduri în toată regula.

Tăierea a pădurilor este un subiect care generează emoții colective, de aici și interesul unor actori politici de a se agăța de acest subiect. Toți suntem atașați de zăvoiul în care am bătut mingea, de arborele din fața blocului, de arborii din parcul de lângă casă sau prin care ne plimbăm, însă toți folosim mobilier din lemn, ne enervăm atunci când se rup arbori și blochează căile de acces sau găsim mașina plină de crengi sau frunze. Cerem dreptate și tragerea la răspundere a autorităților când se întâmplă accidente cu arbori bătrâni care cad și lovesc pietoni dau distrug mașini.  

Totuși, administrarea și realizarea lucrărilor de îngrijire ajută la întreținerea sănătății pădurilor, fiind o activitate care se bazează pe intenții bune. 

Îndepărtarea arborilor bătrâni sau bolnavi poate preveni răspândirea bolilor și pot crea spații pentru creșterea noilor generații de arbori. Îndepărtarea resturilor de vegetație și crearea drumurilor forestiere de acces în pădure ajută la administrare prevenire și stingerea incendiilor. Recoltarea lemnului din păduri furnizează comunității și economiilor singurul material regenerabil, reciclabil, reutilizabil, natural, ecologic, prietenos cu mediul care asigură stocarea carbonului pe termen lung.

Defrișarea este un subiect controversat și din păcate, lipsa informării, confundarea cu exploatarea lemnului, naște cele mai adânci conflicte.

La fel și tăierea arborilor din păduri sau pășuni poate genera discuții și inflamarea opiniei publice.  

Se pune accent pe conotația negativă, efectele pozitive nefiind menționate. 

Mulți oameni asociază tăierea arborilor doar cu defrișarea irațională și distrugerea mediului. În lipsa unei informări corecte, lucrările care se fac într-o pădure pot fi percepute greșit, ca o amenințare la adresa pădurilor, chiar dacă, în anumite contexte, exploatarea lemnului contribuie la sănătatea pădurilor, pacea socială, asigurarea necesarului zilnic al comunităților cu lemn de foc, lemn pentru construcții, lemn pentru mobilier, locuri de muncă, aportul la PIB-ul economiei naționale și finanțarea unor sectoare vitale cum ar fi sănătatea, apărarea sau învățământul.   

Dumitru Roșca

redactie@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi