DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

-0.4 C
București
-4.8 C
Sibiu
-4.3 C
Suceava
-5.9 C
Covasna
-3.8 C
Piatra Neamț
-5.4 C
Braşov
-3.1 C
Bistrița
-0.7 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 4, 2023

Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Săliștea, Alba, va fi restaurată

Recomandate

Primăria Săliștea, județul Alba, anunță un proiect ambițios de restaurare a Bisericii de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, monument istoric din secolul al XVIII-lea. Cu o valoare totală estimată la peste 1,8 milioane de lei, restaurarea va fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), relatează alba24.ro.

Biserica a suferit numeroase degradări din cauza vechimii, factorilor de mediu și întreținerii necorespunzătoare. Proiectul de restaurare are drept scop consolidarea, conservarea, restaurarea și reabilitarea acestui monument de interes național.

„Este vorba despre un monument istoric de categorie A. De ea este legat numele călugărului Sofronie, renumit luptător pentru ortodoxie din Ardeal. Nu se mai oficiază slujbe în ea de foarte mult timp, de când s-a construit biserica nouă. Dar este vorba de istoria noastră, de credință, de ortodoxie și suntem siguri că va deveni un punct de reper pentru turiști”, a explicat, pentru forestmania.ro, primarul comunei, Aurel Stănilă.

Datând din anul 1798, biserica este construită pe o fundație de zidărie uscată de piatră și prezintă pereți portanți din lemn de stejar sau gorun, cu o grosime de aproximativ 10-12 cm. Va fi restaurată cu grijă, pentru a păstra autenticitatea sa, iar proiectul include și reabilitarea bolții cilindrice peste naos și altar, construită din dulapi de molid și susținută de arce.

Pe lângă restaurarea clădirii în sine, acest proiect își propune să dezvolte potențialul turistic al zonei prin introducerea bisericii în circuitul turistic. Astfel, vizitatorii vor putea să descopere istoria și frumusețea acestei biserici tradiționale de lemn.
Câteva dintre lucrările propuse în planul de restaurare sunt: tratament antifungic pentru lemn la pardoseală, cununi, șarpantă și învelitoare, repararea tâmplăriei originale sau refacerea ei după model, iluminat arhitectural interior și exterior,  instalație de paratrăsnet care să corespundă normelor în vigoare, dar și înlocuirea integrală a învelitorii din șindrilă și refacerea la patru rânduri.

Proiectul de restaurare a Bisericii „Sf. Arhangheli” reprezintă un pas semnificativ în direcția conservării și valorificării patrimoniului cultural național și aduce speranțe pentru revitalizarea acestei bijuterii istorice.

„Biserica veche din cimitirul vechi, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, fostă mănăstire 1479, în care a slujit călugărul Sofronie (popa Stan din Cioara). Adusă de la Plăisor în 1788 de către oamenii din Cioara: Clopot 1701, icoane 1770, cărti istorice; renovată ca monument istoric în 1927. (İoan Bâscă)

Astăzi a fost aprobată finanțarea pentru cea mai mare restaurare din existența ei. După ani și ani în care am pregătit toate cele necesare (studii, proiect, avize, acorduri etc) a venit și oportunitatea finanțării.

Mulțumesc pe această cale Înaltpreasfințitului părinte İrineu și părintelui Ilie Liviu pentru că au fost de acord cu predarea în administrare pe timp de 10 ani a bisericii (criteriu de eligibilitate), mulțumesc CJ Alba pentru sprijinul acordat, mulțumesc echipei tehnice: proiectant, arhitect, consultant și tuturor celor implicați de-a lungul timpului”, anunța primarul comunei în momentul aprobării finanțării.

Sursa: alba24.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi