La puțin peste două luni după ce au fost scoase din programul de împăduriri prin PNRR, pășunile sunt pe cale să reintre. Ministerul Mediului a pregătit deja modificarea legislativă – e vorba de articolul 1 din textul Ordonanței 35/2022, care va avea următorul cuprins:
„Întocmirea proiectelor, precum și efectuarea proiectelor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință: terenuri arabile, culturi permanente, pajiști care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, terenuri degradate și terenuri neproductive agricol, la solicitarea persoanelor fizice precum și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”.
Unul dintre motivele pentru care se revine la finanțarea împăduririlor prin PNRR a pășunilor este că s-au dat acorduri de proiectare pentru peste 2.000 de hectare de astfel de terenuri, iar proprietarii au făcut deja investiții. S-au plătit proiectele, analizele de sol, s-au pre-comandat puieții, s-a discutat cu furnizori. După care li s-a spus să se oprească, pentru că „Nu se mai poate”. În momentul în care începuseră, se putea. Cei mai mulți sunt revoltați, pentru că gândiseră un proiect pe termen lung.
„Nu schimbi regulile în timpul jocului”, spun și cei din Gărzile Forestiere.
Pentru că o altă problemă este legată de credibilitatea măsurii. Aceste schimbări produc neîncredere într-un program care și-așa a început greu, cu suprafețe foarte mici. Oamenii sunt rezervați.

Pe de altă parte, secretarul de stat responsabil cu pădurile din minister, Ionuț Sorin Banciu, spunea, pentru forestmania.ro, după ce pășunile fuseseră eliminate de la finanțare, că va trebui găsită„ o soluție de compromis”.
„Va trebui să găsim o soluție legislativă mai bună decât această modificare care nu ajută pe nimeni. Pentru zona de câmpie și deal trebuie să putem împăduri aceste pajiști, pentru că vor avea un rol important – vor produce hrană pentru animale și adăpost, vor produce oxigen, asigură umbră, au rol estetic. Nu trebuie să gândim că descalificăm o pajiște dacă plantăm arbori pe ea. Există și o presiune din partea fermierilor… Din punctul meu de vedere, e o lipsă de comunicare, de dialog. Riscul, în zonele expuse, este să pierdem și acele pajiști, care devin pârloagă… E complicat să scoatem un teren din circuitul agricol… Pentru că dacă era simplu, am fi avut doar blocuri și n-am mai fi avut hrană. Dar… sunt sigur că prin dialog și bună-credință vom găsi soluții. Nu e totul alb sau negru”, ne-a declarat Ionuț Sorin Banciu.
Rămâne de văzut dacă noul text va primi votul Parlamentului, dat fiind că pășunile au fost scoase din PNRR în urma unor intervenții din Parlament. Mai exact, de la un amendament formulat de parlamentarul de Călărași Emil Dumitru, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Dacă pășunile rămân în afara programului de împăduriri, există riscul ca ținta din PNRR să nu poată fi atinsă. Reamintim că prin PNRR se alocă 500 de milioane de euro pentru împădurirea a 56.000 de hectare.
Prin împădurirea pajiștilor, încălcăm Clauza de aderare a României la UE. Vom plăti penalizări, până scoatem puieții și aducem terenul înapoi la starea de pajiști. Sunt prevăzute amenzi , în legislație – pentru împădurirea pajiștilor !
Serios?! dar în 2013 UE de ce nu a fost penalizata ca a introdus retroactiv si abuziv în ctg pajistilor incepand cu 2007 inclusiv terenurile degradate care figurau ca așa-zis pajiști naturale prin nepriceperea direcțiilor agricole de la acea perioada, acuma s-au trezit specialiștii politici pe banii proprietarilor ca nu se respecta legislatia UE? UE nu i-a forțat, trebuia doar sa o facă corect, nu e târziu nici acum, dar asa e la noi, se găsește cineva care sa schimbe regulile în timpul jocului.
Ciocan Petru, acel amendament este atat de expirat si nepractic. Oricum se impaduresc doar pajistile care sunt degradate sau inmaracinate iar acest lucru este permis si de UE. Iar ghidul initial, cel care includea si pajistile, a fost aprobat de Comisia Europeană.
Cred că în articolul prezentat, cineva se joacă cu termenii: pășune, fâneață și pajiște. În acest sens aș recomanda să se citească cu atenție, cel puțin: definițiile din DEX, Legea nr. 18/1991 cu modificările și completările ulterioare și O.U.G. nr. 34/2013 cu modificările și completările ulterioare.
DEX online zice așa:
– pajiște: ”Loc acoperit cu iarbă (măruntă și deasă), folosită ca nutreț sau pentru pășunat.”;
– fâneață: ”Teren pe care crește (în mod natural sau prin cultivare) iarba pentru fân.”;
– pășune: ”Loc acoperit cu vegetație ierboasă perenă, unde pasc vitele.”.
– fân: ”Iarbă cosită și uscată, servind ca nutreț pentru vite.”.
Cu toată stima!