Aproape 200 de specialiști în silvicultură, sectorul forestier, mediu și climă se află în aceste zile la București, la invitația INCDS „Marin Drăcea”, cu ocazia Conferinței Internaționale „Știința pădurilor pentru oameni și provocările din societate”. Conferința se desfășoară la Hotel Radisson, în perioada 2 – 5 octombrie, și marchează totodată și aniversarea a 90 de ani de activitate a Institutului.
La eveniment, desfășurat sub egida Uniunii Internaționale a Organizațiilor de Cercetare Forestieră și a Institutului Forestier European (EFI), cu sprijinul partenerilor europeni și naționali – ICP Forest, BIOEAST, Universitățile cu facultăți de profil silvic, RNP-Romsilva, Asociația Administratorilor de Păduri, Parcul Național Bucegi și Asociația Forestierilor din România (ASFOR) – și-au anunțat participarea peste 170 de cercetători, reprezentanți ai unor instituții, organizații și programe din țară și din străinătate.
Prezent la Conferință, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis susținerea sa pentru cercetarea în domeniul silvic.
„Vă felicit pentru activitatea desfășurată, pentru pasiunea, munca și implicarea ce a făcut din INCDS cel mai longeviv institut de cercetare din România, simbol al excelenței în cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică a domeniului forestier național.
Viitorul cercetării silvice în România constituie o componentă esențială în atingerea obiectivelor de neutralitate climatică propuse prin politicile globale actuale, așa că vă doresc mult succes, inspirație, putere de muncă și vă asigur că MMAP vă este alături sprijinind activitatea de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică din domeniu prin politici, programe de finanțare și proiecte de mediu. Noul Cod Silvic, Strategia naţională pentru păduri 2030 (SNP) și Inventarul forestier național (IFN) sunt instrumente care sperăm să ofere o viziune națională și unitară de gestionare durabilă a pădurilor, ce trebuie implementată într-un cadru strategic asumat și realist” a precizat Mircea Fechet în cuvântul adresat participanților.
ASFOR e reprezentată la Conferință de dl. Mihai Boghean, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, precum și de comunicatorul Asociației, Tudor Artenie, care va susține o prezentare cu tema „Pădurea și ecologia comunicării: regizori, actori și profani”, în cadrul panelului „Gestionarea durabilă și adaptată a pădurilor la sistemul socio-economic”.
Printre temele abordate la Conferința INCDS se numără:
- Schimbările climatice și efectele poluării asupra stării ecosistemelor forestiere
- Protecția pădurilor, conservarea și îmbunătățirea biodiversității, a funcțiilor și a serviciilor socio-economice oferite de păduri
- Îmbunătățirea și conservarea diversității genetice a pădurilor
- Conservarea și managementul faunei sălbatice
- Politică, știință și practică în domeniul pădurilor la scară paneuropeană
- Impactul factorilor multipli asupra ecosistemelor forestiere: evaluarea riscurilor, modelare și metode de detectare
- Gestionarea durabilă și adaptată a pădurilor la sistemul socio-economic.
La Conferință sunt prezenți o serie de oficiali, pe lângă ministrul Mediului, printre care: ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia, ministrul Mediului din Republica Moldova, Iordanca Rodica Iordanov, Alessandra Dr Marco – Uniunea Internațională a Organizațiilor de Cercetare Forestieră, Robert Mavsar, director interimar al Institutului Forestier European (EFI). Nu lipsesc nici rectorul Universității „Transilvania” din Brașov, Ioan Vasile Abrudan (inginer silvic) și nici Daniel Nicolăescu, managerul RNP Romsilva.
Din programul Conferinței fac parte și câteva vizite în teren. Prim este pe Valea Prahovei și include Muzeul Cinegetic Posada, Castelul Peleș, pădurile regale din Sinaia, precum și Parcul Natural Bucegi, iar în cea de-a doua ospeții vor vizita Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Țăranului Român și Parcul Herăstrău.
Programul complet al Conferinței, AICI.