DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

24.5 C
București
20.2 C
Sibiu
19 C
Suceava
15.7 C
Covasna
15.5 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
16.9 C
Bistrița
19.1 C
Râmnicu Vâlcea
luni, septembrie 25, 2023

Camere video în păduri: și în lege, și în PNRR. Ce spun proprietarii?

Recomandate

Un proiect de lege care prevede instalarea de camere video în păduri, pe drumurile forestiere, a fost adoptat ieri de Camera Deputaților și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost inițiat de PSD, prin deputatul Alfred Simonis, și prevede că „pentru supravegherea transporturilor de masă lemnoasă şi urmărirea trasabilităţii lemnului reeoltat din pădure, proprietarii de păduri sunt obligaţi să asigure supravegherea video a drumurilor forestiere, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare”.

Merită precizat însă că în România, drumurile forestiere, în majoritate covârșitoare, se află în proprietatea primăriilor sau a Romsilva și nu a celor care dețin pădurea respectivă.

Potrivit legii adoptate, finanțarea instalării de camere ar fi asigurată de Ministerul Mediului.

Dar Ministerul Mediului are propriul proiect: va investi în următorii doi ani 272 de milioane de lei pentru creșterea capacității de supraveghere a pădurilor și transporturilor de lemn.

Finanțat prin PNRR, proiectul denumit „Capacitate sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat” prevede realizarea unui sistem național de monitorizare cu ajutorul imaginilor satelitare.

Potrivit Notei de fundamentare, acest sistem, asemănător celui pentru verificarea valabilității rovinietei, va cuprinde și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul național și va fi interconectat cu sistemul de trasabilitate a materialelor lemnoase SUMAL 2.0 (Sistemul Informatic Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase), care a fost dezvoltat împreună cu STS și este funcțional în prezent.

Pe baza imaginilor satelitare vor putea fi identificate periodic zonele cu goluri în vegetația forestieră, iar prin analiza și compararea cu datele referitoare la tăierile legal aprobate (extrase din SUMAL 2.0) și cu zonele în care au avut loc calamități naturale, se pot semnala alerte zonale în care dispariția vegetației nu este justificată (tăieri ilegale), inclusiv cu identificarea zonelor de risc.

Suprafața vegetației forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70000 km2.

În condițiile în care Ministerul Mediului are propriul proiect de instalare de camere, este greu de spus ce se va întâmpla cu proiectul legislativ abia votat. L-am întrebat pe Alfred Simonis dacă știe că astfel de sisteme sunt deja prevăzute în PNRR și ne-a a spus că nu știe.

Ce spun proprietarii de păduri?

Am cerut un punct de vedere de la Asociația Proprietarilor de Păduri din România pe tema instalării de camere de supraveghere.

Redăm răspunsul:

„Considerăm că orice măsură de prevenire și combatere a recoltărilor ilegale de lemn este binevenită, dar, înainte de a implementa o măsură, trebuie făcută o analiza a celor care pot fi implicați în acest proces și trebuie făcută o distribuție clară a responsabilităților.

În acest sens, aceste dispozitive de monitorizare video / camere de luat vederi pentru monitorizarea circulației materialului lemnos pot fi montate lângă drumurile forestiere sau pe orice tip de drum comunal/județean prin care se face accesul pe drumul forestier.

Proprietarul drumului forestier poate să fie statul român, prin Regia Națională a Pădurilor, în cazul în care drumul forestier se află în proprietatea statului român sau, în cazul în care drumul forestier a fost restituit sau eventual construit de un proprietar de pădure  – asociație de proprietari de păduri, acesta se află în proprietate privată.

În media au apărut titluri bombastice și imperative în care se afirmă că „proprietarii vor fi obligați să monteze sisteme de supraveghere video”. Menționăm în primul rând că proprietarul de pădure este primul interesat să își păzească și să-și gestioneze durabil pădurea.

Există aici alți factori în sistemul silvic care creează instabilitate și prin care se creează implicit o porțită prin care se favorizează taierile ilegale.

Proprietarul privat de pădure este obligat să plătească anual un impozit către primăria de care aparține ca zonă teritorial-administrativă. În acest sens, primăria ar trebui să se implice mai mult – prin Poliția locală, să păzească cât se poate fondul forestier din zona sa teritorial-administrativă. Conform principiului potrivit căruia contribuabilul plătește impozit pentru a fi asigurate inclusiv protecția și paza.

De asemenea, marea majoritate a proprietarilor de pădure – mici și mijlocii – își asigură paza prin ocoale silvice private și de stat, iar acestea asigură serviciul de pază și administrare contra cost.

Costul anual se situeză între 100-200 lei/hectar/an în funcție de locație și în funcție de politica privind serviciile silvice ale ocolului silvic. Doar pentru proprietarii care dețin sub 30 de hectare paza este subventionată de statul român.

Ținem să menționăm că România este singura țară din Uniunea Europeană unde i se impune proprietarului paza fondului forestier propriu.

Lozinca aceasta că proprietarul de pădure vrea să-și fure din propria lui proprietate nu se aplică în celelalte țări europene. Dacă în România există o astfel de tendință, ea se datorează exclusiv întregului sistem silvic existent în România, unde proprietarul are un drept infim de administrare și dispunere asupra fondului său forestier. Rămane cu un mic drept de proprietate și un mic drept de uzufruct asupra proprietății forestiere.

În acest sens, considerăm că această lege, de impunere de monitorizare video asupra circulației masei forestiere, trebuie să responsabilizeze în solidar următorii actori:

1.       Proprietarul de pădure – privat sau inclusiv statul român prin Regia Națională a Pădurilor

2.       Jandarmeria – prin crearea unui department care să fie numit Jandarmeria forestieră

3.       Unitățile teritorial/administrative.

Cheltuielile privind instalarea camerelor de supraveghere video să fie efectuate de statul român prin organizarea de licitații publice și monitorizarea atentă a prețurilor acestor dispositive, pentru a nu constitui o afacere pentru anumite firme private cum s-a practicat până în prezent cu fondurile publice care au fost permanent deturnate.

Cheltuielile de mentenanță și pază a instalațiilor de supraveghere video să revină primăriilor împreună cu Jandarmeria forestieră. Proprietarul să fie obligat să asigure în mod gratuit locația pentru aceste dispozitive și să se implice activ în susținerea activității de pază a fondului forestier.

Considerăm că aruncarea responsabilității în mod exclusiv în spinarea proprietarului de pădure privat nu va aduce nimic bun, iar implementarea acestui sistem de supraveghere video se poate face eficient prin colaborarea primăriilor / Jandarmeriei/ proprietarului de pădure și numai cu răspunderea solidară a acestora în cazul producerii unui eveniment de sustragere ilegală a masei lemnoase”, a transmis, pentru forestmania.ro, președintele Asociației Proprietarilor de Păduri din România, Mihai Ionescu.

La rândul său, dr. ing. Flaviu Ionescu, membru în Comitetul Director al Asociației Proprietarilor de Păduri din România, ne-a transmis câteva observații.

„Deși în principiu supravegherea video și monitorizarea drumurilor forestiere este o acțiune binevenită, modul de realizare prevăzută în legislația de modificarea a Codului silvic – Legea 46/2008 nu este funcțională, deoarece:

    • Drumurile forestiere, în marea majoritate, sunt proprietate privată a statului, înregistrate ca mijloace fixe la Ministerul Finanțelor, și aflate în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA. Ori în acest caz instalarea mijloacelor de supraveghere ar trebui să revină ROMSILVA.

    • Drumurile forestiere care ne se află în proprietatea statului sunt doar acele care, prin Hotărâre a Guvernului au fost trecute în proprietatea unităților administrativ teritoriale, iar în acest caz obligativitatea ar trebui să revină acestora!

    • Reglementarea traficului pe drumurile forestiere revine administratorului, nu proprietarilor pădurii !!!

    • Drumurile forestiere traversează un suprafețele adiacente a mai multori proprietari. Care din proprietari are obligația de instalare a sistemelor de supraveghere ?

    • Cine stabilește locul unde vor fi instalate sisteme de monitorizare, pe drumul forestier?

    • Chiar daca ar fi instalate aceste sisteme de supraveghere, cine va avea obligația monitorizării traficului? Monitorizarea necesită descărcarea datelor și urmărirea legalității transportului, corelat cu baza de date SUMAL? Procesul este unul costisitor, necesitând operatori! Cine asigura finanțarea acestuia?

    • Mai mult, în completarea art. 52 din Legea 46/2008 se prevede că monitorizarea va fi asigurată de Jandarmerie! Deci nu este clar cine realizează monitorizare: proprietarii (art. 51, alin. 1.1) sau Jandarmeria (art. 52, alin 2) ???

Soluția ar fi instalarea de bariere automate, cu acces selectiv, care să monitorizeze traficul. În acest caz înregistrările ar fi limitate la perioada de deschidere a barierei, nu pe toată durata zilei. Impedimentul în acest caz ar fi asigurarea surselor de energie (curent) și eventual semnal GSM”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi