Carmen Avram: „Fără energie, Europa se oprește”

0
492

Propunerea Comisiei Europene ca gazul natural și centralele nucleare să fie considerate energie verde, iar proiectele de investiții în ele să poată fi finanțate din fonduri europene, a trecut ieri de votul Parlamentului European.

Legislativul european a respins moțiunea care se opunea includerii energiei nucleare și gazelor ca surse de energie durabilă din punct de vedere ecologic.

Votul din Parlamentul European privește direct și România, care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară.

De altfel, eurodeputații români au susținut propunerea Comisiei, indiferent dacă fac parte din PPE sau din Renew Europe. Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat, la rândul său, votul Parlamentului European.

„Inclusiv cu voturile din delegația noastră, Parlamentul European a salvat la limită investițiile în nuclear şi gaz. Un vot care aduce stabilitate energetică în vremuri tulburi!”, a declarat, la scurt timp după vot, europarlamentarul Carmen Avram.

La solicitarea forestmania.ro, ea a oferit câteva explicații referitoare la necesitatea acestui vot.

„Când vrei să înlocuiești ceva, trebuie să pui în golul lăsat o cantitate cel puțin egală. Suntem în situația în care nu mai avem cum să producem energie și să ținem economiile în picioare. Sunt state în criză puternică. Germania, de exemplu. Și toată lumea vorbește de recesiune, șomaj, sărăcie, tulburări sociale, haos. Dacă o economie ca a Germaniei încetinește motoarele mai mult, asistăm la un efect de domino. Franța are zeci de centrale nucleare și e salvată. Italia însă are nevoie de gaz, 80% din industria lor se bazează pe gaz. Nu știm când se termină războiul. Dar și dacă se termină, urmează ani de redresare. Este foarte complicat… Războiul se va termina probabil când va vrea Putin și lui îi place această instabilitate a Europei, îi convine. El își trage seva din nenorocirea Europei.

Referitor la necesitatea votului de ieri, știți cum e? E ca și cum ai spune „Mi-e foame”, dar în acest timp începi să arunci ce mai ai prin frigider. Trebuie să fie clar că fără energie Europa se oprește. Cu toate bunele intenții pe care le avem cu toții să salvăm planeta, nu e momentul acum.

Nu poți priva Europa de două surse de energie, pentru că nu ai ce pune în loc.

E secetă, râurile scad, eolienele nu funcționează, după cum s-a văzut în nord, geotermal nu are toată lumea, cărbunele… se închid minele… Noi din ce mai producem energie? Din ce mai mâncăm? Mă uitam ieri și la activiștii de mediu, la reacțiile lor. Nu te gândești tu, activist, la cei cărora tu nu ai cum să le dai locuri de muncă? Nu putem schimba orbește anumite lucruri, doar pentru că vrea cineva. De-asta există instituții și de-asta există oameni care spun că nu este momentul. Poți să țipi, să huidui, să alarmezi oamenii, dar în acest moment ai nevoie de cele două surse de energie pentru că nu ai altele”, ne-a declarat europarlamentarul Carmen Avram.

Foto: carmenavram.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.