DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.6 C
București
0.2 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
-0.7 C
Bistrița
3.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 12, 2024

Cea mai veche biserică medievală de lemn din România

Recomandate

Biserica de lemn „Dragoș Vodă” este un lăcaș de cult ortodox și se află la Putna, județul Suceava. Aceasta datează de la mijlocul secolului al XIV-lea, fiind unica și cea mai veche biserică de lemn medievală de pe teritoriul României, cunoscută până în prezent.

Lăcașul a fost construit inițial la Volovăț, iar mutarea sa la Putna a avut loc pe vremea lui Ștefan cel Mare. La momentul actual biserica poate fi găsită la aproximativ 1 km distanță de Mănăstirea Putna, în cimitirul satului.

În urma prelevării a 16 probe din diferite zone a structurii bisericii s-a stabilit vechimea lăcașului. Procedura a fost efectuată în 2002 de către arhitectul român Alexandru Baboș, ulterior probele fiind analizate de specialistul suedez Hans Linderson, la Laboratorul de dendrocronologie din Lund (Suedia). Astfel, s-a aflat faptul că 12 probe din lemn de stejar au  fost datate între anii 1399-1402, cu mențiunea că lemnul a fost tăiat cu 50-60 ani înainte, adică în perioada descălecatului lui Dragoş Vodă.

Lucrarea “Mănăstirea veche de lemn a Putnei în arhitectura medievală românească” cuprinde rezultatele studiului efectuat de cei doi specialiști, fiind subliniată importanța  documentară a bisericii din lemn pentru istoria arhitecturii de pe cuprinsul României.

Totuși, anul exact al construcției lăcașului rămâne a fi necunoscut, existând două variante posibile 1353 (după cum este consemnat de ieromonahul Putnei, Sevastian Georgiescu, în manuscrisul „Descriere pentru biserica din satul Putna, numită mănăstirea veche a Putnei care acum ca parohialnică eclezerisească” din 4 iulie 1853) sau 1346 (menționat de Dimitrie Dan în monografia Putnei din 1905).

Sabrina Vacari

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi