Sâmbătă, la data de 23 noiembrie, a început Conferința mondială a industriei forestiere 2024, care s-a desfășurat la Nanning, capitala regiunii autonome Guangxi Zhuang ( sudul Chinei). În cadrul evenimentului au participat aproape 1.100 de companii. Delegații internaționali au subliniat importanța cooperării globale și a inovării pentru a sprijini industria forestieră și a promova dezvoltarea durabilă. Conferința a durat două zile și a inclus atât expoziții de noi tehnologii, cât și discuții privind practicile forestiere.Conform datelor oficiale, China se plasează în fruntea clasamentului la nivel mondial când vorbim despre păduri plantate și pășuni. Liderul mondial se poate lăuda cu 87,6 milioane de hectare de păduri plantate și 263,7 milioane de hectare de pășuni.
„Sectorul forestier și al pășunilor din China a generat anul trecut o valoare totală a producției de 1,28 trilioane de dolari, de care au beneficiat peste 100 de milioane de gospodării agricole și peste 60 de milioane de lucrători din industrie. Sectorul a contribuit, de asemenea, în mod semnificativ la eforturile de vitalizare rurală.”, scrie chinadaily.com
Șeful Administrației Naționale pentru Silvicultură și Pajiști din China, Guan Zhiou, a subliniat rolul esențial al sectorului forestier în promovarea dezvoltării sustenabile și a creșterii economice. Acesta a mai adăugat că China este dedicată inițiativelor majore de împădurire.
Relațiile comerciale în sectorul forestier dintre Noua Zeelandă și China
Ministrul adjunct al industriilor primare din Noua Zeelandă, Charlotte Austin, a evidențiat faptul că între Noua Zeelandă și China există o conexiune, relațiile comerciale din domeniul forestier fiind foarte solide. De asemenea, aceasta a precizat că mai mult de 90 % din exporturile de bușteni de conifere ale Noii Zeelande ajung la China.
Charlotte Austin a declarat că țara sa identifică oportunități importante pentru lemnul de pin în sectorul construcțiilor din China.
„Comerțul forestier și cooperarea dintre cele două țări au rezultate economice tangibile și contribuie la prosperitatea popoarelor noastre”, a mai declarat aceasta, conform chinadaily.com
Cooperare între Mongolia și China
O altă țară cu care China se află în relații apropiate este Mongolia. Prezent la eveniment, Bayarsaikhan Javkhlan un consilier al președintelui Mongoliei, și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul Chinei pe care l-a oferit inițiativelor de dezvoltare ecologică. Acesta a menționat eforturile comune ale celor două țări în cadrul inițiativei „Billion Trees” a Mongoliei, anunțată în 2021 la reuniunea Adunării Generale a ONU.
Ca parte a inițiativei, cele două națiuni înființează Centrul de cooperare Mongolia-China pentru combaterea deșertificării, care se așteaptă să joace un rol-cheie în protecția mediului și refacerea pădurilor din regiune.
În timpul conferinței au fost semnate 35 de contracte de către participanți, acestea atingeau valoarea totală de 2,68 miliarde de dolari și reflectau accentul pus de eveniment pe inovare și dezvoltare de înaltă calitate în sectorul forestier.
Guan a lăudat Guangxi pentru resursele sale forestiere bogate, menționând că regiunea are cea mai mare suprafață de păduri plantate din China. Conform sursei citate și anterior, anul trecut industria forestieră și a ierbii din Guangxi a contribuit cu aproximativ 132,6 miliarde de dolari la valoarea totală a producției, fiind liderul țării. Produsele sale de anason stelat și colofoniu, împreună cu derivatele lor prelucrate, reprezintă peste 50 % din volumul comerțului mondial.
https://www.chinadaily.com.cn/a/202411/26/WS67451e36a310f1265a1cf87c.html
Sabrina Vacari