DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.1 C
București
19.1 C
Sibiu
21.9 C
Suceava
18.6 C
Covasna
18.8 C
Piatra Neamț
18.5 C
Braşov
18 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Gaia AI, rucsac cu senzori pentru pădurari: Inteligența artificială în slujba silviculturii

Recomandate

Un start up format de absolvenți ai celebrelor universități MIT și Harvard au creat un instrument numit Gaia AI care utilizează sistemul LiDAR, viziune computerizată și imagini din satelit pentru a colecta și furniza date exacte despre păduri.

Ei se adresează proprietarilor, dezvoltatorilor de proiecte și investitorilor, care pot astfel să cunoască exact conținutul de masă lemnoasă și stocul de carbon dintr-un fond forestier.

Compania tocmai a încheiat o rundă de investiții preliminare de 3 milioane de dolari.

„Prin combinarea celor mai avansate tehnologii cu percepția AI (inteligența artificială), suntem capabili să oferim o precizie de măsurare mult îmbunătățită, la un cost mai mic decât soluțiile manuale actuale.

În vehiculele autonome, mașinile nu se deplasează singure doar din LiDAR sau viziune computerizată. Combinându-le, poți folosi senzorul potrivit pentru sarcina potrivită”, spune Peter McHale, co-fondator și CEO la Gaia AI, pentru site-ul TechCrunch.

„Silvicultura nu este diferită și, lucrând cu măsurători din imagini din satelit, drone deasupra arborilor, LiDAR sub coronament, viziune computerizată și input forestier, putem folosi măsurarea potrivită pentru a rezolva problema potrivită.”

Datele furnizate de Gaia AI pot fi folosite și în operațiunile de business din sectorul forestier. Instrumentul colectează, prelucrează și raportează date de 100 de ori mai rapid decât orice sistem.

Unii dintre concurenții Gaia AI – cum ar fi Treeswift – folosesc drone sau imagini prin satelit pentru măsurare. Soluția Gaia este utilizarea mai multor surse și abordări simultan.

„Majoritatea startup-urilor legate de măsurarea forestieră construiesc un ciocan și apoi încearcă să argumenteze că toate problemele din silvicultură sunt un cui pentru acel ciocan.

Problema imaginilor prin satelit în sine este că nu pot vedea sub coronamentul unei păduri, unde sunt trunchiurile copacilor care dețin cea mai mare parte din biomasă și carbon. Aveți nevoie de date de sub baldachin pentru a debloca valoarea datelor din satelit și pentru a le face nu numai scalabile, ci și precise”, spune McHale.

„Problema cu a face drone autonome să zboare sub baldachin este că implică asumarea celor mai grele probleme tehnice, fără a se concentra pe problemele reale pe care le au administratorii de pădure. Pentru dronele care zboară sub baldachin într-o pădure, veți avea un client nemulțumit atunci când va trebui să transporte o scară pentru a descurca drona din ramuri. Un principiu de bază al Gaia este ideea că măsurarea este cel mai bine făcută de computere, iar gestionarea pădurilor este pentru oameni”.

„Îmbrățișarea” copacilor cu o bandă de măsurare este o pierdere de timp și de abilități ale unui pădurar, sugerează McHale. „De aceea am început prin a construi o soluție de colectare a datelor care se conectează la fluxurile de lucru forestier, mai degrabă decât să încerce să le înlocuiască. Rucsacul nostru cu senzori automatizează măsurătorile manuale, ținând în același timp pădurarul în pădure și apoi le combină cu imaginile din satelit pentru a obține atât măsurători precise, cât și scalabile pe o anumită pădure.”

Companiile de exploatare forestieră și prelucrare primară a lemnului pot obține un grad ridicat de optimizare a datelor: camerele scanează jurnalele de operațiuni și software-ul maximizează cantitatea de lemn care poate fi extrasă din fiecare buștean. Arborii sunt o resursă regenerabilă, iar utilizarea optimă este mai bună pentru planetă.

„Pe termen mai lung, Gaia AI va fi Google al silviculturii, utilizând capabilități avansate de date pentru a rezolva cele mai mari probleme. Probleme care acum împiedică potențialul naturii, dar și pe cel al companiilor de a face mai mulți bani”, spune McHale. „Anul viitor este un moment important pentru noi și este important să ne pregătim bine în lansarea pe piață pentru a oferi cea mai bună șansă viziunii noastre”.

Trei dintre cele mai mari companii de prelucrare a lemnului din lume și-au planificat să încerce Gaia AI în primul trimestru din 2023.

Marian Roșu, Dendro Tools: Sunt proiecte în dezvoltare încă

Pentru România, desigur că e SF. L-am întrebat pe Marian Roșu de la Dendro Tools ce părere are și dacă s-ar potrivi și la noi Gaia.

„Nu știu cât interes prezintă pentru România. Nici în țările civilizate încă n-a pătruns, sunt proiecte în dezvoltare. Peste 10-15 ani vor fi realitate probabil. E vorba de sisteme robotizate ce folosesc ca hardware o combinație de scanere LIDAR, camere video, senzori și date satelitare – informații procesate împreună de inteligența artificială.

Sunt capabile să determine speciile, informații biometrice ale arborilor (înălțimi, diametre) dar și calitative. Se bazează pe stocare de date și machine learning.

Hardware-ul poate sta pe drone ce zboară sub nivelul coronamentului, sau în rucsac purtat în spate de personal de teren care se plimbă prin pădure. Dacă s-ar potrivi la noi e o întrebare bună. Noi avem arborete pluriene, foarte diverse compozițional, unde tehnologia de detecție e dificilă. Vor merge mai mult în arborete uniforme, relativ echiene, monoculture.

Dar… în timp da, tehnologia va prevala. Nu e cale de întoarcere în niciun domeniu”, a explicat specialistul pentru forestmania.ro.


Sursa: techcrunch.com, gaia-ai.eco

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi