DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
18.1 C
Sibiu
21.6 C
Suceava
13 C
Covasna
17 C
Piatra Neamț
14.6 C
Braşov
15.1 C
Bistrița
19.9 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Ciprian Palaghianu, decanul de la Silvicultură Suceava: „Așteptările de la Noul Cod Silvic sunt foarte mari”

Recomandate

Facultățile au început să promoveze ofertele pentru sesiunea de admitere, iar cei de la Facultatea de Silvicultură din Suceava nu fac excepție. Între timp, au încheiat cu brio cea de-a 8-a ediție a sesiunii de Comunicări Științifice Studențești în Silvicultură și se pregătesc de organizarea Cursului festiv din 9 iunie, pentru o nouă generație de absolvenți. Facultatea este însă și parte a consorțiului care elaborează proiectul Noului Cod Silvic. Am discutat despre aceste teme cu decanul facultății, dr. ing. Ciprian Palaghianu.

Forestmania.ro: Vă pregătiți de cursul festiv, ce va avea loc pe 9 iunie. Unul dintre momentele frumoase.. Cum a fost această generație de viitori ingineri silvici?

Ciprian Palaghianu: Ne vine greu să ne despărțim de o generație de ingineri silvici. Pentru că sunt patru ani în care am investit, studenți și profesori, timp și pasiune. Dar ne încearcă și un sentiment de mândrie, pentru că am reușit să conducem această generație, în pofida dificultăților pandemice, prin procesul educativ corect și complet. Laboratorul nostru a rămas pădurea și pregătirea practică a studenților a fost solidă. Consider că studenții folosesc în modelarea lor profesională lutul experiențelor practice, de aceea insistăm atât de mult pe acest tip de pregătire. Și studenții apreciază avantajele acesteia.

Dacă ar fi să caracterizez această generație, aș folosi trei cuvinte: energie, pasiune și vocație. Să nu uităm că silvicultura este o formă de inginerie vocațională. Iar cei care au parcurs deja cei patru ani de instruire știu deja ce este pădurea și o simt.

Forestmania.ro: Urmează, în curând, o nouă sesiune de admitere. Sunteți optimist că există printre tineri interes pentru silvicultură?

Ciprian Palaghianu: Tinerii sunt atrași de valori și domenii diferite …din fericire. Desigur, nu toți sunt interesați de mediu sau silvicultură, dar nucleul celor cu vocație pentru pădure rămâne în general constant. Personal, consider că generația tânără poate face mai multe pentru pădure. Și nu este suficientă implicarea în social-media. Nu ajunge să dăm un simplu like pe Facebook sau să urmărim o mașină de lemne. Pasiunea tinerilor poate fi orientată spre activități constructive, pentru că silvicultura este un domeniu complex. A fi inginer silvic presupune nu doar să orbitezi în jurul lemnului. Consider că la facultate reușim să-i facem pe studenți să înțeleagă că pădurea înseamnă mai mult decât lemn. Și probabil ceea ce face Silvicultura atractivă este faptul că spatiile noastre de învățământ și experiențele studenților se extind și în natură, sloganul facultății de Silvicultură din Suceava fiind „Laboratorul nostru este pădurea”. Asta înseamnă că silvicultura presupune activități practice ce ajută studenții să înțeleagă mai bine viitoarea meserie. Iar aceste experiențe practice sunt cele care șlefuiesc studenții pentru profesiile viitoare.

Forestmania.ro: Dacă ar fi să enumerați 3 motive pentru care un tânăr ar trebui să facă Silvicultura la Suceava, care ar fi acelea?

Ciprian Palaghianu: Acum mai bine de 25 de ani, fiind proaspăt absolvent al unui liceu cu profil teoretic din inima Ardealului, mă confruntam cu exact aceeași dilemă. Care centru universitar să îl aleg? Și am ales să fac silvicultura la Suceava. Cred că motivele mele de atunci pot fi extinse peste ani:

1) Bucovina este o țară a pădurilor, a tradiției forestiere, a tradiției lemnului.

2) Facultatea de Silvicultură de la Suceava are un colectiv tânăr și dinamic, care a dovedit că energia și profesionalismul pot fi transformate în rezultate recunoscute.

3) Învățământul silvic de la Suceava este conectat la cercetarea actuală și integrează tehnologii și echipamente moderne – de la drone, GIS, rețele de senzori, la scanări LIDAR sau alte echipamente de ultimă generație.

Forestmania.ro: Ați făcut parte din consorțiul care a elaborat proiectul Noului Cod Silvic. Este acesta o variantă mai bună decât ce aveam? De ce?

Ciprian Palaghianu: Astăzi societatea are alte așteptări de la pădure – mai mult decât lemn. Vorbim de noi realități – climatice, economice, sociale sau energetice care ne obligă să avem o perspectivă care să integreze aceste noi realități în managementul pădurilor.

Demersul proiectului Noului Cod Silvic a urmărit crearea unui cadru modern de reglementare a regimului silvic.  Așteptările sunt foarte mari și mulți doresc să vadă constituită o adevărată Constituție a Pădurilor, care să reunească principiile managementului forestier responsabil.

Nu aș dori să comentez pe o variantă a codului care este încă în stadiul de finisare. Procesul de elaborare este încă în desfășurare, dar vă pot spune că încercăm să definim un nou cadru, care să stea la baza unei schimbări de paradigmă in domeniul silvic. Și credem că partenerii acestui consorțiu și experții atrași au potențialul și capacitatea tehnică de a furniza în mod transparent autorității un proiect viabil. Cooperarea dintre polii de educație și cercetare în domeniul silvic a funcționat și în proiecte anterioare și suntem convinși că vom reuși să împletim în mod transparent idei și perspective diferite într-o singură viziune a noului Cod Silvic. În plus expertiza acestui parteneriat solid oferă credibilitate si un cadru echilibrat și adecvat acestui demers. Există suficientă pricepere, energie și bune intenții pentru a finaliza acest proiect. Dar mai sunt încă mulți pași de făcut până la finalizarea acestui proiect.

Forestmania.ro: WWF Romania a criticat prima variantă a proiectului, spunând că „rămânem cu același sistem ineficient de combatere a tăierilor ilegale, în care vom continua să vedem pădurari atacați de hoții de lemn, comunități locale private de accesul la resursele de care depind și o birocrație sufocantă care prevestește falimentul întregului sector forestier”. Cum comentați?

Ciprian Palaghianu: Nu voi comenta observațiile, ținând cont că încă nu avem o variantă final a codului. Vă spuneam că toți cei interesați de sectorul forestier au mari așteptări legate de noul cod. Sunt idei și perspective diferite, unele chiar contradictorii. Este foarte greu să găsești consens, după cum este foarte greu să armonizezi opinii sau să integrezi modificări fundamentale într-o rețea reglementativă atât de complexă. Dar sunt convins că varianta finală a codului va adresa cea mai mare parte a observațiilor făcute în procesul de consultare.

Forestmania.ro: Ați organizat, în aceste zile, o nouă ediție a sesiunii de comunicări științifice pentru studenții de la Silvicultură din centrele universitare din țară. Un eveniment devenit deja tradițional. Parcă e și ciudat să vezi atâția tineri studioși, într-o societate dominată de rețele sociale…

Ciprian Palaghianu: Ediția de anul acesta, organizată la Vatra Dornei, a fost cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Sesiune Națională de Comunicări Științifice Studențești în silvicultură”. Așa că vorbim într-adevăr de o tradiție. O tradiție a bunei colaborări dintre Suceava și Brașov în organizarea acestui eveniment, o tradiție a promovării tinerilor și a ideilor de cercetare ale acestora.

La deschiderea evenimentului, am simțit entuziasmul si energia participanților și mi-aș dori să revăd mai des evenimente similare, pentru că așa ne dăm seama că suntem pe drumul cel bun în pregătirea tinerelor generații de silvicultori. Pe acești tineri îi vom regăsi în câțiva ani în universități, institute de cercetare sau ocoale silvice. Și avem mare încredere în ei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi