Climate Change Hub reprezintă un nou proiect lansat în 20 februrie 2023 în Regatul Unit de către Defra, Forest Research, Scottish Forestry (autoritate guvernamentală ce răspunde de sectorul forestier) și guvernul Țării Galilor. Acest proiect are ca scop centralizarea informațiilor privind agravarea schimbărilor climatice, precum și oferirea unor posibile soluții de combatere a acestora pentru a fi luate în calcul de proprietarii de păduri și de silvicultori, conform miragenews.com.
„Rata schimbărilor climatice este fără precedent, de la veri mai calde la condiții extreme frecvente, cum ar fi perioadele de secetă și precipitații abundente. Acum este nevoie de acțiuni pentru a îmbunătăți rezistența pădurilor și pentru a proteja beneficiile pe care acestea le oferă, inclusiv absorția dioxidului de carbonului”, se arată într-un comunicat de presă.
Climate Change Hub, gestionat de Forest Research, centralizează și analizează cele mai recente informații și ghiduri UKFS (United Kingdom Forestry Standard) privind adaptarea la schimbările climatice, pentru a încuraja adoptarea unor practici noi de către proprietarii și administratorii de păduri. Ghidurile oferă informații concise despre riscurile legate de schimbarea climei, despre identificarea măsurilor de adaptare adecvate precum și numeroase exemple despre modul în care alte state răspund problemei.
Nu există o abordare unică recomandată pentru adaptarea la schimbările climatice, deoarece fiecare pădure are obiective și condiții diferite. Cu toate acestea, Climate Change Hub are pregătit un ghid bine alcătuit, pentru a-i ajuta pe proprietarii și administratorii de păduri să ia deciziile cele mai bune, cum ar fi alegerea speciilor ce urmează a fi plantate.
Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Trudy Harrison, a afirmat: „Arborii și gestionarea lor sunt părți cruciale ale planului nostru de a ajunge la emisii zero până în 2050, iar programe precum Climate Change Hub sprijină industria forestieră să ia decizii mai bune, mai informate și, în cele din urmă, mai durabile atunci când vine vorba de plantare și gestionarea pădurilor”.
De asemenea, directorul executiv al Forestry Commission, Richard Stanford, a adăugat: „Schimbările climatice ne vor afecta arborii, lemnul și pădurile. Trebuie să ne asigurăm că practicile noastre de management le ajută pe termen lung, pentru a ne asigura că toate beneficiile pe care le oferă sunt maximizate. Pădurile sunt o parte esențială a eforturilor noastre de a aborda schimbările climatice. Sunt cea mai eficientă și mai rentabilă metodă de captare a dioxidului de carbon din atmosferă. Climate Change Hub ne va permite tuturor să vedem aceste informații critice într-un singur loc pentru prima dată, permițând administratorilor și pădurarilor să ia cele mai bune decizii pentru planeta noastră în ceea ce privește gestionarea pădurilor”.
Proprietarii de păduri sunt încurajați să planteze și să gestioneze păduri mai diverse și mai rezistente, de diferite vârste și specii, pentru a face față schimbărilor climatice viitoare. Pentru a contracara riscurile meteorologice extreme, de la furtuni severe la secetă, pădurile ar trebui să aibă o gamă largă de specii la diferite vârste. Arborii mai mari și mai maturi sunt mai sensibili la vânt puternic decât cei mai tineri, astfel încât promovarea creșterii arborilor de vârste diferite ajută la întărirea rezistenței lor colective.
Sursa: miragenews.com