Compania Levi’s a lansat colecția toamnă – iarnă 2021 sub titlul ‘70s High. Noutatea este că o gamă largă de produse este creată din bumbac organic stretch sau Tencel. Acesta este o țesătură extrem de durabilă și extrem de moale, realizată din pastă de lemn reciclat și lemn din păduri de eucalipt și molid.
Produs de compania austriaca Lenzing AG, Tencel este brandul pentru un set de fibre numite „modal” si „lyocell”. Mai este numit în industria de profil „celuloză regenerată”. Practic, este prima fibră produsă din celuloză de masă lemnoasă, a cărei funcţionalitate se bazează pe nanofibre.
De altfel, sloganul producătorului Tencel este „De la pădure, la modă”. „Îți vine să crezi că fibrele TENCEL ™ sunt de fapt fabricate din lemn? Ele ajută la menținerea echilibrului de mediu prin integrarea în ciclul naturii”, spun ei.
Potrivit site-ului propriu, „Tencel reuneşte într-un mod natural numeroasele şi apreciatele proprietăţi ale altor fibre: este moale ca mătasea, rezistent ca poliesterul, proaspăt ca inul, cald ca lâna şi absorbant ca bumbacul. O fibră cu adevărat revoluţionară. Eliminarea umidităţii este rezultatul nanotehnologiei. În timp ce fibrele sintetice nu au capacitatea de absorbţie a umidităţii, Tencel posedă o capacitate extraordinară de eliminare a acesteia, asigurând condiţii termice optime pentru piele”.
Comparativ cu bumbacul, absoarbe cu 50% mai multă umiditate şi în funcţie de condiţiile climatice, absoarbe sau transmite umiditatea în modul cel mai rapid sau lent posibil.
Fibrele sunt extrem de versatile si sunt deseori combinate cu bumbac, lana, polyester sau matase pentru a îmbunătăți funcționalitatea țesăturii.
Cum este produs Tencel?
Este produs din lemn „crud”, natural, obținut din resurse sustenabile. Lemnul este dizolvat în solvent, iar mixul obținut este presat pentru a forma fibra. Fibrele sunt apoi tratate chimic, turnate și pot fi țesute.
De-a lungul procesului, apa este reciclată, iar solventul este refolosit pentru a forma noi fibre, fapt ce minimizează orice daune ar putea fi produse în procesul de fabricație. Tencel se pretinde a fi o fibră biodegradabilă dat fiind faptul că este realizată din plante. De asemenea, producția acestei fibre necesită mai puțină apă și energie decât producția bumbacului.
Inovația, determinată de noile politici verzi
Cei din industria textilă sunt nevoiți să se reinventeze, date fiind noile coordonate ale politicilor de mediu. Pe scurt, fabricarea de textile are un impact masiv asupra încălzirii globale, poluării și consumului de resurse. Pentru a produce un tricou se consumă 2.700 de litri de apă, iar statele spun că această cantitate este egală cu cea consumată de un om în doi ani și jumătate.
Se estimează că industria textilă este responsabilă de circa 20 % din poluarea globală a apei curate, din cauza produselor de vopsire și finisare. De asemenea, se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc.
Un studiu realizat de Parlamentul European arată că s-a schimbat și modul în care oamenii elimină hainele pe care nu le mai poartă: acestea nu mai sunt donate, ci aruncate la gunoi. Din 1996 și până în prezent, volumul hainelor achiziționate în medie de o persoană în UE a crescut cu 40 %, ca urmare a scăderii considerabile a prețurilor, care a redus, la rândul ei, durata de viață a articolelor vestimentare. Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an. Hainele uzate pot fi exportate în afara UE, dar în cea mai mare parte (87 %) sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.
Prin urmare, țările din UE vor avea obligația ca până în 2025 să introducă colectarea separată a deșeurilor textile.
Sursa: Tencel, Parlamentul European, Cosmopolitan