DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

16.1 C
București
18.2 C
Sibiu
16.4 C
Suceava
13 C
Covasna
14 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
13.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, mai 19, 2024

Comisia Europeană a dat semnalul: Noul Bauhaus European pune lemnul în centrul construcțiilor

Recomandate

La solicitarea Comisiei Europene, Alianța Wood4Bauhaus a organizat în urmă cu o săptămână o conferință la nivel înalt intitulată „Bioeconomia – sprijin pentru acordul verde european în contextul provocărilor momentului”.

Evenimentul a subliniat beneficiile climatice ale utilizării mai multor materiale bazate pe natură, cum ar fi lemnul și alte biomateriale, în mediul construit în contextul Noului Bauhaus European (NEB). Produsele economiei circulare cu durată lungă de viață, cu emisii scăzute de carbon, pot diminua drastic emisiile de carbon ale fondului de clădiri din Europa.

Vorbitorii au arătat că se schimbă paradigma în sectorul construcțiilor, crescând importanța lemnului ca material de construcție. „Fibra de lemn este material durabil care poate face acest lucru și, în plus, va stoca în siguranță carbonul”, a spus Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Borut Cink, de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, a arătat că prin NEB se creează și se promovează soluții bazate pe natură și că Ursula von der Leyen, președintele CE, consideră Noul Bauhaus European drept „sufletul afacerilor verzi”.

În cadrul conferinței a mai fost subliniat potențialul materialelor din lemn pentru izolarea clădirilor. Doar 1% din materialele de izolare sunt în prezent bazate pe natură, celelalte 99% sunt toate pe bază de combustibili fosili.

„Lemnul este o soluție existentă. Este ușor și poate fi fabricat și implementat rapid și are multe aplicații. Tot ceea ce este astăzi făcut din materiale pe bază de fosile, mâine poate fi produs dintr-un arbore”, a spus  Lauri Linkosalmi de la StoraEnso, Finlanda. Acesta a prezentat, ca exemplu, turnurile  de turbine eoliene din lemn realizate cu cherestea de furnir laminat (LVL), care, proporțional cu greutatea lor sunt mai rezistente decât oțelul.

Obiectivul principal al Alianței Wood4Bauhaus este de a modela un viitor mai bun și durabil, cu spații construite frumoase, sănătoase și cu emisii reduse de carbon. Alianța promovează dialogul cu toate părțile interesate și contribuie la împărtășirea bunelor practici legate de economia circulară și clădirile verzi.

„Dincolo de provocările crizei economice actuale, Uniunea Europeană face pași importanți în crearea unei bioeconomii circulare solide și în creșterea importanței lemnului ca material durabil, ecologic și sănătos în construcții.

ASFOR militează constant în acțiunile sale pentru creșterea folosirii lemnului în construcții. În documentul Strategic „România Verde în 10 pași”, am indicat o serie de măsuri prin care România poate participa la această schimbare și își poate crește potențialul economic, de mediu și social prin implementarea unor acte normative care să susțină folosirea lemnului în acest domeniu”, se arată într-un comunicat semnat de președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.

Alianța are următorii parteneri:

  • InnovaWood este rețeaua europeană pentru știința lemnului, cercetare, inovare și educație cu peste 60 de organizații membre în 28 de țări.
  • Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois), care cuprinde 21 de organizații europene și naționale din 15 țări susținând interesele întregului sector al lemnului.
  • Federația Europeană a Panourilor din Lemn (EPF), care reprezintă 100.000 de locuri de muncă directe în producția de panouri și mobilier pe bază de lemn în 32 țări.
  • Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), care reprezintă 35.000 de producători și asociații naționale din 12 țări din care face parte și ASFOR.
  • Federația Europeană a Construcțiilor și Lucrătorilor Lemnului (EFBWW), care reunește 76 de sindicate naționale libere din 34 de țări, cu membri în din sectoarele: construcții, materiale de construcție, prelucrarea lemnului, silvicultură și industrii conexe
  • InnoRenew CoE, un nou centru de cercetare din Slovenia care se concentrează pe construcții durabile cu materiale regenerabile.
  • Consorțiul proiectului BASAJUAN, care cuprinde 30 de parteneri din 12 țări, inclusiv 8 organizații de cercetare și tehnologie de top, 3 universități, 15 companii și alte 5 organizații publice și sectoriale. Acestea includ o competență largă în sisteme de construcție și clădiri din lemn, materiale inovatoare, arhitectură, silvicultură, digitalizare, evaluarea mediului și dezvoltarea afacerilor. Proiectul este coordonat de Fundația de Cercetare și Inovare Tecnalia din Spania și este finanțat prin Programul UE Orizont 2020.

Documentul integral „România verde” poate fi consultat AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi