DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.2 C
București
6.3 C
Sibiu
5.3 C
Suceava
3.8 C
Covasna
4 C
Piatra Neamț
5.7 C
Braşov
7.9 C
Bistrița
7.6 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, martie 23, 2025

Parlamentarii au amânat Raportul la OUG privind plafonarea prețului la lemnul de foc

Recomandate

Ordonanța de urgență 134/ 2022 va trebui să fie adoptată și de Parlament, dar mai întâi e nevoie de un Raport al comisiilor de specialitate. Acest raport ar fi trebuit să fie emis azi de comisia raportoare de Ape și Păduri, dar a fost amânat pentru o săptămână. Motivul? OUG 134 va face obiectul unei discuții în coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR, întrucât piața a fost dată peste cap după decizia politică privind plafonarea prețului la lemn de foc.

„Mai sunt discuții. A fost nevoie de o intervenție pentru a rezolva o problemă urgentă: peste 3 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemn de foc și e nevoie de sprijin. Pentru că acești români fie nu au acces la alte resurse, fie nu și le permit. Am venit inițial cu măsura voucherelor, dar s-a ajuns la cea a plafonării. Orice intervenție în reglementarea pieței va crea nemulțumiri și știm că măsura nu este perfectă. Numai că nu poți veni, așa cum vin cei de la USR, să desființezi ceva, să spui că nu e bun, fără să pui nimic în loc, fără să vii cu o soluție. Ceea ce pot să vă spun e că obiectivul nostru a fost să luăm o măsură echitabilă și corectă”, a declarat, pentru forestmania.ro, secretarul de stat din Ministerul Mediului, social-democratul Bogdan Balanișcu, care are printre atribuții și relația cu Parlamentul.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat recent că în coaliție s-a luat decizia de a interveni pe piață pentru a proteja consumatorul final de prețurile exagerate. „Eu sunt convins că există suficient lemn de foc pe piață. Comercianții pot încerca anumite tertipuri ca să nu livreze la acest preț, dar sunt convins că atât Romsilva, cât și proprietarii privați, au pus suficientă masă lemnoasă pe piață pentru a exista și în momentul de față lemn de foc care să se vândă consumatorului final”, a punctat ministrul la Digi24.

Asociația Forestierilor din România consideră că OUG privind plafonarea prețului la lemnul de foc nu e în măsură să rezolve o problemă de aprovizionare, în special în zona de Sud, ci mai degrabă complică lucrurile.

ASFOR a susținut măsura acordării de vouchere către populație. Ciprian Dumitru Muscă a transmis premierului Nicolae Ciucă și ministrului Mediului propuneri în acest sens:

„Dacă se dorește promovarea unor măsuri în ceea ce privește lemnul de foc și produsele derivate din lemn pentru foc, se poate face printr-o plafonare a adaosului comercial, practicat atât la producător (15% poate fi o referință) cât și pe lanț, la comerciant (5%), coroborat cu alocarea unor vouchere pentru a sprijini populația și a încuraja fiscalizarea segmentului de comerț cu lemn de foc. Inițiativa propusă de Ministerul mediului cu acordarea de vouchere de 150 lei/mc este una bună.

Totodată se impune crearea la nivelul Guvernului a unui grup de lucru care să-și asume un termen de deblocare a activității a cca. 40 de ocoale silvice care nu pot pune în piață cca. 1,5 milioane mc de lemn, din motive birocratice, printre acestea numărându-se și ocoale din sud din județele: Mehedinți, Călărași, Ialomița, Tulcea, Giurgiu și Constanța, unde aprovizionarea cu lemn reprezintă o problemă. În concluzie, măsura trebuie să descurajeze specula, să asigure un sprijin financiar pentru categoriile defavorizate, să asigure lemn în sudul României fără a afecta (plafona) costurile de producție și investițiile. ASFOR este un partener constructiv care vă stă la dispoziție, cu toată expertiza, pentru a avea păduri sănătoase, comunități puternice și un mediu curat”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi