DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Comisia Europeană a dat undă verde schemei de ajutor pentru pepiniere

Recomandate

Comisia Europeană a aprobat, la solicitarea Ministerului Mediului, schema de ajutor de stat pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților forestieri. Este vorba despre 32 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în vederea promovării reîmpăduririi în România.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, schema va fi finanțată în întregime prin intermediul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) ca urmare a evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Scopul acestei scheme este de a îmbunătăți reziliența și protecția ecosistemelor forestiere, în special a speciilor și ecotipurilor, în vederea condițiilor climatice viitoare din România.

În special, schema va sprijini:

  • înființarea, dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție de puieți forestieri
  • producția, prelucrarea și tratarea semințelor de împădurire.

Sprijinul va lua forma unor subvenții directe care vor acoperi între 70% și 90% din costurile de investiții eligibile. Schema va fi deschisă deținătorilor de păduri publice și private și producătorilor autorizați de material forestier de reproducere. Schema se va derula până la 30 septembrie 2024.

Comisia a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, și cu Orientările privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale. Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a îmbunătăți reziliența și protecția ecosistemelor forestiere din România.

Ministrul Mediului a oferit câteva detalii:

„Am alocat fonduri în valoare de 50 de milioane de euro, din PNRR, din care vom finanța cel puțin 90 de pepiniere noi și renovate până la sfârșitul anului 2024. Pe lângă schema de ajutor aprobată acum, am prevăzut și un ajutor de minimis pentru investiții mai mici de 200 de mii de euro.

Vom lansa apelul de proiecte pentru aceste pepiniere în primul trimestru al anului viitor, și vom completa, astfel, cea mai amplă campanie de împăduriri din România, în cadrul căruia proprietarii de terenuri au marcat deja în sistemul informatic peste 2.000 de ha de teren pentru a fi împădurit”.

Sursa: ec.europa.eu

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi