DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.2 C
București
24.1 C
Sibiu
17.5 C
Suceava
20.2 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
19.2 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Mai ieftin ca apa! Un orădean a inventat o toaletă care se curăță cu… rumeguș

Recomandate

Un tânăr din Oradea a realizat, cu ajutorul unei finanțări europene de 25.000 de euro, o toaletă ecologică inovativă care folosește rumeguș în loc de apă, arată Bihoreanul. El caută acum clienți în toată lumea pentru a produce toaleta în serie.

Orădeanul Teodor Gomboș a explicat principiul după care funcționează toaleta: în loc să folosească apă, toaleta confecţionată din lemn şi metal are un rezervor cu rumeguş, de unde „coboară” automat circa 250 de grame din acest material în vasul de WC. Aici, un motoraş împrăştie rumeguşul ca o pătură, iar după ce toaleta este utilizată, lucru detectat de senzorii anume montaţi, rumeguşul şi dejecţiile coboară într-un alt rezervor, tapetat cu un sac menajer special.

Acest al doilea rezervor poate fi tras afară, iar sacul cu dejecţii doar se ridică, se sigilează şi se înlocuieşte cu unul curat. Deşeurile amestecate în rumeguş pot fi folosite pentru producerea unui compost, adică îngrăşământ pentru sol. „În Bihor, pot fi predate şi la centrala din Săcueni, care foloseşte biomasă pentru producţia de energie electrică”, spune Teo pentru Bihoreanul.

Avantajul cel mai mare al acestei toalete este că nu are nevoie de anevoioasa vidanjare şi nici nu miroase respingător, cum se întâmplă adesea cu toaletele ecologice. „Rumeguşul neutralizează 80-90% din mirosuri”, precizează Teodor. Pentru o şi mai mare eficienţă, recomandă folosirea în rezervorul pentru dejecţii a unor bucăţi mici de lemn, similare scoarţei de copaci decorative, cu miros de mentol”.

Detalii, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi