DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Comori din lemn: Pușculiță din vremea României Mari, în colecția Muzeului Național de Istorie

Recomandate

Continuăm serialul nostru despre obiectele din lemn aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Vă prezentăm astăzi o pușculiță sub formă de nicovală lucrată de elevii Școlii de Meserii din Văsieni, județul Lăpușna, România – pe vremea când Basarabia era parte a României Mari.

În anul 1883 se inaugura la Văsieni, județul Chișinău, România (azi, Republica Moldova) Școala de meserii. Avea clasă de fierărie, slesărie-mecanică, rotărie şi butnărie (dogărit). „Pentru copiii de părinţi săraci, şcoala aceasta este foarte folositoare”, scriau cronicarii vremii.

(Foto: Lăpușna, sursa: romaniainterbelica.memoria.ro)

Și într-adevăr, Şcoala de meserii din Văsieni a fost cea mai importantă instituţie de educaţie profesională, înfiinţată în 1883 de Zemstva județul Chişinău. Majoritatea elevilor care-şi făceau studiile în această şcoală proveneau din rândurile ţăranilor. Elevii studiau diverse meserii necesare, în special pentru mediul rural și deveneau fierari, mecanici, lăcătuşi, strungari, lemnari, rotari etc. În 1928, Atelierul de Meserii din Văsieni a fost reorganizat, trecând sub jurisdicţia statului (până atunci se afla în subordinea prefecturii Lăpuşna).

Obiectul despre care vorbim astăzi este o pușculiță din lemn lăcuit, în formă de nicovală.

Specialiștii MNIR ne-au furnizat o descriere cu detalii tehnice:

În partea superioară se află o nicovală din lemn de fag cu o deschidere oblică pentru introdus monede. Dedesubt se află un trunchi cilindric din lemn de brad scobit în interior. Puşculiţa este amplasată pe un suport dreptunghiular din brad. Pe suport este lipită o etichetă din hârtie tipărită: „România. Ministerul Culturii Naţionale şi Cultelor. Şcoala de meserii rurale, Com. Văsieni, Jud. Lăpuşna, nr…, an…”

Obiectul este lucrat prin cioplire, sculptare și şlefuire. Este băiţuit și lăcuit.

Dimensiuni: H=140 mm; L=158 mm; La=131 mm;

Stare de conservare: are ciobit colţul ascuţit al nicovalei. A fost restaurată.

Datare: 1940-1944.

Mai merită spus că din județul Lăpușna, din care face parte satul unde a fost creată această pușculiță, provine și domnitorul Alexndru Lăpușneanul. Într-un studiu referitor la istoria locurilor se arată că  „județul și-a luat numele de la târgul Lăpușna, constatat documentar la 1470. El cuprindea vestiții codri de stejar ai Lăpușnei. Ținutul cu o viață atât de veche și puternic româneasca a dat Moldovei un voevod, pe Alexandru Lăpușneanu, boeri mândri, ca vestitul Hâncu, rivalul Ducai Voda și în vremuri mai noi, un rând întreg de cărturari și buni români”…

Nota redacției:

Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi