DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

Comorile din lemn ale României, la MNIR: „Farmacie” de campanie din Primul Război Mondial

Recomandate

O piesă cu adevărat rară se află în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României: o cutie din lemn care a constituit farmacia de campanie a generalului de corp de armată Constantin Iancovescu, în timpul Primului Război Mondial.

În interiorul cutiei sunt dispuse mai multe compartimente pentru medicamente. Frontal, în partea de jos, se află un sertăraş. Lateral sunt două mânere din alamă.

Capacul este  articulat cu două balamale. Pe partea interioară a acestuia se află o pictură în ulei reprezentând în prim plan un cavalerist român, iar în plan secund un infanterist. Pictura este semnată în colţul din stânga jos „Rațiu”, fiind  datată 1919.

Constantin Iancovescu (1862 -1945) a fost secretar general al Ministerului de Război (august – septembrie 1916), șef al Marelui Stat Major, comandant al Grupului Apărării Dunării (noiembrie 1916) și al Corpului 3 armată (decembrie 1916 – 24 iulie 1917). Între 20 iulie 1917 și 5 marte 1918 a îndeplinit funcția de ministru de război. A fost înaintat în anul 1918 la gradul de general de corp de armată. A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa III, pentru modul în care a condus Grupul Apărării Dunării în Bătălia de pe Argeș și Neajlov.

Detaliile oferite de specialiștii muzeului:

Înălțime 210 mm, Lungime 406 mm, Lățime 265 mm, Grosimea peretelui 11 mm.

Material: Lemn de brad, lemn de tei, oţel, alamă, vopsele de ulei, lac.

Stare bună de conservare.

Am mai scris despre o ladă din lemn păstrată la muzeu – dar de valori – AICI.

Nota redacției:

Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi