O conferință dedicată valorificării și utilizării eficiente a biomasei lemnoase și forestiere va fi organizată pe 16-17 noiembrie în Brașov. Conferința este organizată în parteneriat cu Departamenul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, mediul academic (Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Sapientia), Asociația Eco Harmony și ecosistemul clusterelor regionale din domeniul bioeconomiei (ProWood, Green Energy).

Evenimentul își propune să adune factori decizionali, experți din domeniul bioeconomiei, profesioniști din industria forestieră și de prelucrare a lemnului, studenți pasionați și persoane interesate pentru a discuta și dezvolta strategii inovatoare privind valorificarea și utilizarea eficientă a biomasei lemnoase și forestiere.
„Comisia Europeană a propus o strategie în scopul tranziției economiei europene către utilizarea mai sustenabilă a resurselor regenerabile, pentru o bioeconomie durabilă în Europa, precum și stimularea creșterii economice și a creării locurilor de muncă. Construirea unei economii ecologice este esențială pentru dezvoltarea bioeconomiei, care tinde să asigure creșterea și dezvoltarea, care are ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor, creare locurilor de muncă decente, reducerea inegalității și eliminarea sărăciei, păstrând capitalul natural de care depinde omenirea.

Conștientizarea comunităților cu privire la posibilitățile și practicile durabile în domeniul gestionării sustenabile a bioresurselor reprezintă un aspect crucial și merită o atenție sporită.
În acest context, Conferința BioEcoSilva își propune, pe de o parte, sensibilizarea și conștientizarea publicului față de importanța bioeconomiei ca o abordare inovatoare și o oportunitate de a găsi soluții la provocările societale din zonele rurale, pe de altă parte consolidarea dialogului dintre părțile interesate de bioeconomie. Conferința abordează tema gestionării durabile a pădurii, prelucrarea lemnului și valorificarea sustenabilă a deșeurilor lemnoase și forestiere”, se arată în comunicatul transmis presei de organizatori.
Printre cei care vor lua cuvântul, vor fi László Borbély, consilier de stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Izabella Ambrus, subprefect, Prefectura județului Brașov sau Dragoș David, Președinte, GAL Țara Bârsei.
Una dintre temele abordate – Dezvoltarea de platforme de colaborare în bioeconomie la nivel regional, național și european.

La acest punct vor fi câteva prezentări:
- Hub-ul regional RuralBioUp – dezvoltare de lanțuri valorice în bioeconomie, dr.Carmen Păuna, Institutul de Prognoză Economică, Academia Română
- Dezvoltarea strategiei de bioeconomie și rolul HUB-ului de Bioeconomie CEE2ACT, Maria Gaspar, Asociația ASIMCOV
- Rețeaua Europeană de Bioeconomie Rurală – BioRural, Boglarka Vajda, Clusterul Green Energy

De asemenea, se va discuta despre importanța sectorului forestier, de prelucrare a lemnului și a bioenergiei în dezvoltarea sustenabilă a bioeconomiei și vor fi și aici prezentări:
- Bagoly Miklós Levente, expert în silvicultură și prelucrarea lemnului
- Bartha Sándor, expert în sisteme de încălzire pe biomasă
- Dr. Bartha Sándor, cercetător în bioeconomie
- Orsolya Zsidó, expert Green Deal.

Printre invitați se numără: conf. univ. dr. Alin Olărescu, decan al Facultății de Design de mobilier și Inginerie a lemnului, Universitatea Transilvania din Brașov, prof. univ. dr. Alexandru Borz, Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere, Universitatea Transilvania Brașov, Molnár Gábor, Universitatea Sapientia, Facultatea de Silvicultură, Ilyés Botond, primar comuna Ghelința, reprezentanți ai Asociației Forestierilor din România – ASFOR.
Sursa: Cluster Green Energy