DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.1 C
București
19.1 C
Sibiu
21.9 C
Suceava
18.6 C
Covasna
18.8 C
Piatra Neamț
18.5 C
Braşov
18 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Creșterea prețului lemnului în Germania, motiv de bucurie pentru proprietarii de păduri

Recomandate

Prețurile la bușteni de lucru în Germania au crescut brusc față de trimestrul al patrulea din 2022, cererea fiind ridicată. Acest fapt se vede în creșterea vânzărilor proprietarilor de păduri, potrivit asociațiilor din Germania, care au acum motive de satisfacție. Contrar temerilor anterioare, cererea pentru toate tipurile de bușteni este în acest moment destul de ridicată, conform globalwood.org.

Pe scurt, prețurile pentru buștenii de rășinoase au crescut brusc în 2023. Prețurile lemnului de esență tare își mențin nivelul record. Lemnul industrial rămâne, de asemenea, scump. Numai în cazul lemnului pentru celuloză sunt perturbate vânzările și prețurile se prăbușesc.

La molid, prețurile au crescut cu aproximativ zece euro pe metrul cub față de ultimul trimestru din 2022. Molidul A/C costă de obicei între 110 și 120 de euro pe metru cub, dar cumpărătorii oferă un bonus suplimentar pentru lungime, conform asociațiilor de proprietari de păduri. Reducerile aplicate pentru lemnul afectat de gândacul de scoarță au fost în mare parte 25 de euro. Cheresteua lungă de molid B a fost comercializată între 115 și 120 de euro/m3. Prețurile pentru pin sunt, de asemenea, în ușoară creștere și au fost în mare parte între 70 și 80 de euro pe mp3 pentru gama 2b BC.

Potrivit majorității asociațiilor de proprietari de păduri, motivul creșterii prețurilor este furnizarea relativ limitată de lemn din cauza vremii. Din cauza temerii că vânzările pentru 2023 vor fi mici, fabricile de cherestea au doar stocuri scăzute și au nevoie de reînnoire. Pe de altă parte, situația vânzărilor la export se pare că s-a îmbunătățit din nou recent și susține cererea și prețurile.

La fag cererea rămâne, de asemenea, ridicată, pentru că fagul continuă să aibă oportunități de vânzare foarte bune.

Oferta de lemn energetic are cerere ridicată în continuare. Piața lemnului energetic (așchii de lemn în principal și lemn pentru energia termică) s-a dezvoltat recent într-un pilon important de marketing, relatează asociațiile de proprietari de păduri. Rezultatul: Dezvoltarea pieței lemnului energetic determină acum și prețurile pentru celelalte game. Potrivit estimărilor majorității asociațiilor de proprietari de păduri, vârful prețului pentru lemnul industrial și energetic a fost atins deocamdată. Dar, spun ei, prețurile ridicate ar putea fi prelungite în majoritatea regiunilor până la sfârșitul lunii martie.

Lemnul de foc

Cererea de lemn de foc a scăzut oarecum recent din cauza iernii blânde și a multor vânzări făcute în avans, de anul trecut. La începutul următorului sezon de încălzire însă, asociațiile de proprietari de păduri se așteaptă la o revigorare clară. Prin urmare, stocurile ar trebui refăcute din timp.

Cu toate acestea, există și o problemă pe piața lemnului: cererea și producția din industria hârtiei s-au prăbușit masiv. Ca rezultat, este utilizat semnificativ mai puțin lemn de celuloză și, prin urmare, este căutat. Pe plan regional, contractele de lemn pentru celuloză au fost suspendate complet. Motivul pentru această decizie este reprezentat de costurile foarte mari cu energia ale producătorilor. Modul în care va evolua situația pe piața lemnului pentru celuloză este încă incert. Cu toate acestea, gama de lemn pentru celuloză poate fi încă comercializată pentru centralele termice, după spusele proprietarilor de pădure.

Sursa: Global Wood, agrarheute.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi