Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2021, ce ne așteaptă în 2022?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei atât sub forma unui scurt bilanț, cât și a unei estimări a celor ce urmează.
Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare din domeniul său – fie că e universitar, antreprenor sau reprezentant al unei asociații ori federații.
Azi publicăm răspunsul președintelui Federației Sindicatelor din Silvicultura „Silva”, Silviu Geană.
„Anul 2021, cu bune și rele, a trecut!
Un an cu multe provocări pentru sectorul silvic, pentru operatorii și lucrătorii din acest domeniu, din administrarea pădurilor, din activitatea de exploatare, prelucrare și transportul lemnului, se încheie zilele acestea. Dintre toate, aș dori să dau cu această ocazie, doar două exemple:
• SUMAL 2.0 care a reprezentat, de departe, principala cumpăna a începutului de an 2021 și care, după o serie întreagă de bâlbe, sincope și blocaje, a devenit operațional pe la jumătatea anului. Astfel, lemnul, a devenit în prezent, poate cea mai urmărită ”marfă” din România.
• Introducerea Metodologiei de aplicare a evaluării de mediu pentru viitoarele amenajamente silvice, precum și revizuirea tuturor amenajamentelor aflate deja în vigoare, care se suprapun cu arii naturale protejate.
Am dat aceste exemple nu întâmplător, întrucât prin astfel de reglementări, România a devenit, cred, unică în Europa, adoptând proceduri birocratice, costisitoare și mari consumatoare de timp, care vor conduce la blocaje semnificative în activitatea ocoalelor silvice, în aprovizionarea cu materie primă a operatorilor economici, în asigurarea populației cu lemnul necesar încălzirii locuințelor iar presiunea asupra pădurii va crește în perioada următoare.
Anul 2021 a fost totuși un an al stabilității, atât la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cât și la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, față de anul 2020, când s-au schimbat trei miniștri și trei directori generali.
Pentru lucrătorii din sectorul silvic, în acest an, s-au pus bazele unui proiect de lege ambițios, care urmează să alinieze salarizarea cu domeniul construcțiilor, pentru a se evita migrarea forței de muncă din sectorul agricol si silvic către alte domenii, care beneficiază de anumite facilități.
Totodată, cu sprijinul d-lui Tanczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor, o inițiativă legislativă a Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva pentru modificarea Codului Penal, în sensul majorării pedepselor pentru ultrajul îndreptat asupra personalului silvic, a devenit Lege, fiind acum transmisă spre promulgare. Astfel agresiunile asupra silvicultorilor vor fi pedepsite la fel ca în cazul polițiștilor și jandarmilor.
Provocări pentru anul 2022:
• Concedierea colectivă, în plină iarnă, a unui număr de 415 salariați de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în ciuda tuturor eforturilor pe care Federația Silva le-a făcut pentru a salva aceste locuri de muncă.
• Punerea în aplicare a prevederilor Statutului personalului silvic în ce privește asigurarea dotărilor necesare pentru desfășurarea activității în teren, asigurarea unui nivel decent de salarizare și respectarea reducerii vârstei de pensionare a silvicultorilor, cu un an pentru fiecare cinci ani lucrați în condiții speciale.
• Criza forței de muncă din sectorul silvic, o criză iminentă, la care nimeni nu are o soluție – în prezent sunt din ce în ce mai puțini muncitori dispuși să lucreze în condițiile vitrege de la pădure. În opinia noastră este nevoie urgent de măsuri pentru menținerea sau atragerea de forță de muncă calificată în domeniul silviculturii prin asigurarea unui nivel de salarizare și a unor condiții de muncă decente, introducerea în condiții speciale a locurilor de muncă din exploatări forestiere și plata contribuțiilor suplimentare prevăzute de lege, de către angajatori.
• Recredibilizarea sectorului silvic, prin corectarea mesajelor eronat transmise în spațiul public de către anumiți reprezentanți ai autorității publice, privind cantitatea de lemn recoltat din fondul forestier național.
• Recunoașterea rolului pe care îl au administratorii de păduri și personalul silvic în apărarea și paza pădurilor. Întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu precum și stoparea campaniei de denigrare a activităților și a lucrătorilor din sectorul silvic.
• Înființarea unei Comisii Parlamentare care să analizeze cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate.
• Redescoperirea spiritului de unitate de breaslă în sectorul silvic, pentru că, uniți, suntem o forță!”
Silviu Geană este inginer silvic, absolvent al Facultății de Silvicultură și Exploatari Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov, promoția 2001. Absolvent al Facultății de Management din cadrul Universității George Bacovia din Bacău, promoția 2009. Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, înființată în anul 1990, este o organizație care reunește peste 15.000 de membri. Are în prezent 31 de ani de activitate sindicală în slujba lucrătorilor din sectorul silvic.