Romsilva va crește gradual ponderea valorificării lemnului fasonat. Regia a anunțat deja că de la 1 ianuarie 2023 ponderea lemnului fasonat, exploatat prin resurse proprii sau prin contracte de prestări servicii, va fi de 50% din volumul total de masă lemnoasă pus pe piață din pădurile proprietatea publică a statului.
În acest context, inginerul silvic Dănuț Motaș, șeful Centrului de Pregătire și Perfecționare de la Roznov aduce câteva precizări.
„Separarea activității de Silvicultură față de exploatările forestiere, este o problemă fundamentală cu aplicabilitate în toate țările U.E.
Silvicultura fiind o activitate de dezvoltare și protejare a pădurilor, răspunde cerințelor fundamentale de mediu, pe când exploatarea pădurilor are ca obiectiv principal valorificarea masei lemnoase apreciată prin profitul obținut în urma comercializării lemnului.
Prin urmare activitatea de Silvicultură răspunde unor cerințe majore ale statului, iar cea de exploatare , de valorificare superioară a masei lemnoase apreciată prin veniturile realizate de întreprinderile specializate, (care peste tot în Europa, sunt societăți comerciale private).
Dacă Romsilva își propune să exploateze în totalitate întreaga posibilitate anuală a pădurilor, există pericolul, ca fiind tentați de câștiguri mari cu efort mic, problema fundamentală de dezvoltare a fondului forestier, să fie neglijată, urmărindu-se în principal câștigurile, uneori fabuloase, în dauna pădurii. Acest lucru a fost dovedit în perioada anilor 1955 – 1967, când Ocoalele Silvice erau unități economice în structura întreprinderilor forestiere de exploatare.
Deci realizarea exploatării masei lemnoase integral, de către Romsilva este posibilă, dar cu efecte negative. Vânzarea lemnului din depozite și nu de „pe picior”, se poate realiza. În acest caz dispariția Societăților Comerciale care au în obiectul de activitate exploatarea forestieră, este inevitabilă. Forța de muncă, va trece de la privat la stat, dar gospodărirea pădurilor va avea de suferit. Treptat, treptat, se va exploata selectiv, valorificându-se cu precădere speciile cele mai valoroase, care aduc profit. Pădurile vor intra într-un proces lent, dar sigur, de declin (distrugere).
Romsilva, de la o perioadă la alta, și-a rezervat suprafețe exploatate în regim propriu, care, prin structura calitativă a masei lemnoase dar și prin condiții ușoare de exploatare, a realizat venituri tot mai mari, în dauna Societăților Comerciale. Tendința de extindere a activității de exploatare, în regie proprie, este evidentă, cu creșteri substanțiale în anul 2022.
O altă problemă importantă, este preocuparea Asociației Forestierilor, de creștere a pregătirii profesionale a forței de muncă și de reducere a accidentelor de muncă, prin adoptarea Standardului European (EFESC).
Eforturile sunt mari, iar ASFOR-ul își asumă responsabilitatea găsirii cadrului legal de stimularea protejării forței de muncă, fapt ce conduce la realizarea saltului calitativ în activitatea de exploatări forestiere.
Sperăm ca în anul ce vine, factorii responsabili să găsească soluțiile cele mai bune, care mai întâi să conducă la dezvoltarea pădurii prin constituire de arborete valoroase, de protejare a acestora și de asigurare a economiei naționale cu masă lemnoasă de calitate, rezultată în urma exploatării arboretelor ajunse la vârsta exploatabilității”.