DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

16.1 C
București
18.2 C
Sibiu
16.4 C
Suceava
13 C
Covasna
14 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
13.5 C
Bistrița
13.8 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, mai 19, 2024

Ioana, elevă la Colegiul Silvic „Bucovina”, exemplu de determinare: „Fac mereu tot ce-mi stă în putință!”

Recomandate

Cinci eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc fac parte, în premieră, din echipa liceului la Campionatul European al Tinerilor Silvicultori – European Championship in Forestry Skills.

V-am povestit până acum despre Petronela, Ana, Diana și Iuliana. Azi vă spunem povestea Ioanei Scheuleac.

Satul Ioanei, Vadu Negrilesei din comuna suceveană Stulpicani, e pe cale să iasă din anonimat o dată cu ctitorirea unei noi mănăstiri, de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Lăcașul de cult este închinat memoriei părinților Cleopa și Paisie Olaru, adevărați stâlpi ai ortodoxiei românești. De altfel, cei doi vor fi și canonizați anul viitor.

Părintele Cleopa a trăit timp de doi ani și câteva luni într-un bordei săpat de un pădurar, chiar în inima pădurii din Vadu Negrilesei. (Mai multe detalii, AICI). Locul e vizitat de zeci de mii de pelerini anual.

Sunt și turiști care vin în zonă pentru altceva: Rezervația de aproape 1.000 de hectare „Codrii seculari de la Slătioara”. Supranumită „Catedrala de lemn a Rarăului”, în această pădure au fost descoperite numeroase specii de plante sau insecte și este una dintre puținele păduri „sălbatice” din Europa.

Altfel, micul sat numără câteva doar sute de oameni. Printre ei, și Ioana noastră cu frații și părinții ei.

„Avem gospodărie cu animale, avem văcuțe, boi, porci, găini, oi. Când sunt acasă ajut cu tot ce se poate. Ajut și la gătit, și la curățenie”, povestește Ioana pentru forestmania.ro. E harnică pentru că așa sunt toți ai ei și toți din zonă.

Tatăl Ioanei și unul dintre frați lucrează în străinătate, în Germania. Tatăl ei e fasonator mecanic, probabil că de la el moștenește ea îndemânarea în lucrul cu „drujba”.

Printre probele de concurs este și mânuirea motofierăstrăului. Un motiv pentru care fetele nu participau până acum. Se considera că sunt prea delicate pentru așa ceva.

Dar, din câte am observat, fetele doar par delicate. În relitate, nu se dau înapoi de la nimic, sunt puternice și curajoase.

„Putem și noi ce pot băieții. De ce nu? Am încercat și am văzut că putem”, ne spune Ioana.

Au făcut și încă fac pregătire temeinică pentru concurs. Sunt antrenate de profesorii lor, Narcis Popescu, Michaiel Piticar și Cristan Barbu.

Concursul va avea loc între 20 și 24 mai și va aduce la Câmpulung Moldovenesc câteva sute de elevi și însoțitorii lor. Nu mai puțin de 24 de țări vor fi reprezentate la această competiție de cunoștințe teoretice și practice în silvicultură. O premieră pentru România și, cu siguranță, va fi ceva memorabil. Este important de spus că echipa colegiului a primit sprijin pentru organizare de la autoritățile locale și județene, dar și de la Romsilva și Husqvarna.

Elevii așteaptă cu emoție concursul și să-i cunoască pe omologii lor din alte țări, să schimbe cu ei impresii, să-i vadă „la lucru”. Ajută la organizare și se uită cu respect și mândrie la profesorii lor, care au grijă la fiecare detaliu. Este și acesta un motiv pentru care mulți dintre elevii Colegiului Silvic „Bucovina” își doresc să continue studiile și să devină ingineri silvici. Au modele în față zi de zi.

„Sigur că vreau, visez să fiu inginer silvic… Și fac tot ce-mi stă în putință pentru asta. De fapt, eu fac mereu tot ce îmi stă în putință să duc la bun sfârșit orice lucru. Cred că acest domeniu mi se potrivește, nu m-am întrebat niciodată Ce caut eu aici? Aici e locul meu”, spune Ioana.

Are câteva principii după care se ghidează. Cum ar fi acela că nu ceea ce ai te definește, ci ce fel de om ești. Și un motto de zi cu zi: „Muncesc, o să ajung departe!”

Îi dorim succes!

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi